Cannelloni cukkinivel, padlizsánnal és hússal
Ha unod a pizzát, készíts cannellonit! A canelloni egy Piemontból származó olasz tésztaféleség. Nevét valószínűleg a piemonti Canelli városról kapta. A tészta lehet friss vagy száraz, henger alakú és nagyságrendileg 8 cm hosszú csövecske. A hengereket tölteni szokták zöldséges vagy húsos töltelékkel, majd szósszal nyakon öntve sütőben készre sütik. Spenótos-ricottás töltelékkel paradicsomszósszal is remek!
Hozzávalók (4 személy):
1 doboz cannelloni
5 dkg bacon
50 dkg marha darált hús
2×40 dkg Mutti polpa darabolt paradicsom
4 dl vörösbor
2 fej hagyma
2 salátacukkini
1 padlizsán
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 ek liszt
3-4 dl tej
szerecsendió (őrölt vagy reszelt)
2 ek házi olasz fűszerkeverékem ( ugyanannyi rész majoranna, oreganó, kakukkfű, bazsalikom)
parmezán
só
frissen őrölt bors
A szalonnát vékony csíkokra, a hagymát apró kockákra vágom, a cukkiniket nagyluykú reszelőn lereszelem. A szalonnát pirosra sütöm, zsírjában a hagymát megpárolom, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig pirítom. Sóval, frissen őrölt borssal megszórom. Belekeverem a lereszelt cukkinit ill. az apró kockákra vágott padlizsánt is. Beleöntöm a paradicsomszószokat (Mutti polpa), a bort és a fokhagymát is belereszelem. Lefedve párolom, majd a fedőt leveszem és kicsit hagyom sűrűsödni. Közben elkészítem a besamelt. A vajat serpenyőben megolvasztom, beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, majd a lángról félrehúzva, apránként felöntöm a tejjel. Lángon besűrítem, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval.
Egy tűzálló tálat kivajazok és a besamel felét az edény aljába simítom. A cannellonikat egy kiskanál segtségével megtöltöm a paradicsomos-zöldséges töltelékkel. Minél szaftosabb a massza, annál könnyebb tölteni! A töltött cannellonikat az edénybe fektetem egymás mellé. A maradék cukkinis masszát a tetejére simítom, ráöntöm a maradék besamelt is, majd ráreszelem a parmezánt. 180 fokon addig sütöm, míg a teteje piros nem lesz és a paradicsomos massza rotyogva be nem sűrűsödik. Friss zöldalátával fogyasztom.