Keresés a blogon

Citromos újkrumpli-spárga és egy szép sertésszűz

May 10th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez most már végre egy igazi tavaszi étel. Minden friss, üde, roppanós és a spárga még zöld is! A zöld spárgát jobban kedvelem, mint a fehéret, abból leginkább levest szoktam készíteni, viszont a zöldet általában sütöm. Vagy sütőben, vagy serpenyőben, hol sonkába tekerve, hol csak úgy magában. Szuper kencékbe tunkolni, citromlével locsolgatni, salátába keverni! Íze szerintem karakteresebb, zöldebb, mint fehér társáé és állaga is sokkal roppanósabb. Ez volt a reklám helye.

Pár gondolat a húsról: ha rózsaszín közepű, isteni finom, omlós sertésszűzet szeretnénk készíteni, az alábbiakban járjunk el:
A sertésszűzet egy vékony pengéjű késsel lehártyázzuk, megmossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet egy konyhai papírtörlő segítségével. Rózsa- és fekete borsot őrlünk rá. Szőlő/olívaolajat hevítünk (1-2 ek), majd a húst minden oldalát megkapatjuk rajta. Közben nem mozgatjuk, nem rángatjuk, mert akkor a hús és a serpenyő között minduntalan megszakad a hőhíd, így sokkal lassabban készül el a húsunk. Ha az olaj fogytán, tegyünk hozzá még egy ek vajat. A cél, hogy a hús külső részén egy klassz pörkös réteg képződjön. Ha minden oldala piros (oldalanként 2-3 perc nagyjából) tegyük át a húst 100 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ha kivesszük, még adjunk neki 2-3 percet, hogy a nedvek csituljanak benne, aztán szálirányra merőlegesen szeleteljük ujjnyi vékony szeletekre. Erre szórjunk kevés sóvirágot, ami elolvad a húson.

Míg a hús a sütőben pihen, addig el tudjuk készíteni a köretet.

Hozzávalók:
Köret:
8 újkrumpli
1 cs zöldspárga (0,5 kg)
fél citrom leve
1 csokor petrezselyem

Sertésszűz:
frissen őrölt rózsa és fekete bors
különleges só (Maldon, Fleur de Sel)

Az újkrumplikat folyó víz alatt megdörzsölöm, hogy a vékony külső héja leváljon róla. A spárgák alsó fás szárvégeit levágom, majd 4 cm darabokra vágom. A burgonyákat nyolcadolom. Szőlő/olívaolajat hevítek (4-5 ek), hozzáadom a krumplit és nagy lángon, időnként megkeverve addig sütöm, míg a burgonya szinte teljesen megpuhul, de ha ráharapok van még egy kis ellenállása. Ekkor hozzáadom a spárgákat, ennek pár perc sütés elég is, addigra a krumpli is tökéletesen puha lesz. Sózom, borsozom, citrom levével meglocsolom, átforgatom, petrezselymet rászórom. Kész is.

Eredetileg a Borsán

PS: ma du. Anyák Napja az oviban. Magdi nagyi pogija és Nemissüti készül, zsepiket is tettem be. Nagymamikkal megerősítve érkezem:-))))

Pöttyömtől kapott Anyák Napi csokrom

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007