Keresés a blogon

Csülkös bableves és vargabéles

Oct 25th, 2007 by Ízbolygó | 0

A négynapos hétvége alatt oly sok minden készült a konyhában, hogy alig bírom behozni a publikálásban elszenvedett lemaradásomat. Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy nem sűrűn durvuluk el, nehéz ételeket nem nagyon készítek. Most azonban ismét belehomorítottunk…
Alapvetően a tizenkilencedik századot idézte az ebédünk. A bableves Jókai kedvenc levesére hajazott, Mikszáth pedig állítólag a palócleves után vargabélest vagy buktát szokott rendelni.

Csülkös bableves

Hozzávalók:
1 füstölt csülök
4 db répa
4 db gyökér
1 zellergumó
70 dkg tarkabab
2 fej hagyma
10 gerezd fokhagyma

bors
paprika
babérlevél
tárkony
tárkonyecet

Előző este a babot és a csülköt is beáztatom. Másnap a csülköt bebérlevéllel kuktában előfőzöm. A zöldségeket megpucolom, a répát és a gyökeret negyedbe vágom. Egy fej hagymát felkockázok és olivaolajon üvegesre párolom, majd rádobom a többi zöldséget és a csülköt. A csülök főzővizével felöntöm, ha nem elég vízzel kipótolom. A zellergumót, egy fej hagymát egészben teszek bele. Teatojásba teszek 6 gerezd fokhagymát és tarka borsot és ezt is együtt főzöm a levessel. Sózom, borsozom és békén hagyom. Amikor az alkatrészek megpuhultak, paprikás rántást készítek és ezzel sűrítem a levest.
A legvégén jön a “finomhangolás”: tárkony, ecet, ill. ha kell még só és bors. Valamint ilyenkor szoktam belereszelni a fokhagymát, így intenzív marad az íze. Vágott petrezselyemmel megszórom. Ízlés szerint tejföllel lehet fogyasztani. Mi burgonyás pogit nyomtunk hozzá.

Vargabéles

Hozzávalók:

6 db réteslap
12 dkg vaj
25 dkg cérnametélt (angolul: angel hair:-))
40 dkg túró
4 dl tejföl
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
fél citrom leve
1 citrom héja
15 dkg mazsola

Egy tűzálló tálat kivajazok és úgy fektetek bele 3 réteslapot, hogy közben mindig megkenem őket olvasztott vajjal. A cérnametéltet sós vízben kifőzöm. A tojásokat szétválasztom. A túróhoz keverem robottal a tejfölt, a tojások sárgáját, a vaníliás és sima cukrot, a fél citrom levét és az egész héját, valamint a mazsit. A kifőzött, lecsöpögtetett tésztát is hozzáadom. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a tésztás masszához keverem. A réteslapokra öntöm és a maradék 3 lappal úgy fedem be, hogy mindig megkenem olvasztott vajjal. A tetejénél is így járok el. 180 fokon 40 perc alatt meg is sült. Lekvárral ettük.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007