Keresés a blogon

Csülök pékné módra almás-aszús párolt káposztával

Sep 29th, 2007 by Ízbolygó | 0

Nem túl gyakran főzök “brutális” kajákat, de néha azért előfodul ilyesmi is a konyhámban. Ma pedig igazán adtunk az érzésnek!
A névadó “pékné” a fáma szerint igen okos és takarékos asszony volt, úgyhogy amikor hajnaltájt kisültek a kenyerek és a derék pék aludni tért, az asszony csak betette a kemencébe a csülökkel, hagymával, krumplival megrakott cserépedényt, amelyben délre megsült a finom étel. Hát igen… időre van szükség, hogy a megfelelő minőségű csülök kerüljön ki a sütőből. Bár, én kicsit trükközök, mivel a csülköt kicsit előpárolom kuktában, rövidítve ezzel a sütőben töltendő időt. Bár az időráfordítás a végeredményt tekintve mindenképpen megéri!


A képre kattintva, a teljes mennyiséget (még érintetlenül) láthatod!

Csülök pékné módra

Hozzávalók:
2 közepes, nyers csülök
babérlevél
6 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
1,5 kg burgonya
8 fej hagyma
2 fej fokhagyma
sör
méz

A csülköket megmosom, letisztítom, majd a kuktába ültetem őket, felengedem vízzel, dobok hozzá babérleveleket, fokhagymákat és párolom fél órán keresztül. A burgonyát és a hagymát megpucolom, a burgonyát nagyobb darabokra kockázom, a hagymákat szélesebb szeletkre szelem. Egy tepsibe teszem őket, rádobálom a megtisztított fokhagymákat, majd ráültetem a csülköket, ezeket sózom, borsozom, majd alufóliával letakarom és tovább párolom másfél-két órán keresztül. Az alufóliát leszedem, szedek ki 2 dl pecsenyelevet, ehhez öntök 1 dl sört sört és 0,5 dl mézet. A csülkök bőrét bekockázom, majd bekenegetem a sörös-mézes-pecsenyelével. Addig sütöm, míg a csülök bőre piros és ropogós nem lesz ill. a krumpli meg nem pirul.

Almás-aszús párolt káposzta

Hozzávalók:
1 fej lilakáposzta
2 fej hagyma
libazsír
2 alma
őrölt kömény
barna cukor
4 dl aszú

A káposztát legyalulom, picit megsózom és hagyom állni. Egy vastag falú serpenyőbe vagy vaslábasba beleteszem a kacsazsírt, megpárolom rajta a felkockázott hagymát, majd rádobom a lereszelt káposztát, sózom, borsozom, dobok rá őrölt köményt és párolom egy fél órát. Ennyi idő alatt a víz kicsapódik belőle. Végül hozzáadom a feldarabolt almát, meg a bort, megszórom egy kevés barna cukorral és végül készre párolom, karamellizálom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007