Keresés a blogon

Epres bodzaszörp

May 28th, 2010 by Ízbolygó | 0

Végre a bodzatányérok szüretelhetővé váltak, hála a kis napsütésnek. Szedtünk is vagy 30 db-ot. Akadt otthon citrom is, úgyhogy nekiláttam bodzaszörpöt készíteni. Pöttyöm hatalmas lendülettel vágott bele a bodzaszüretbe és ma amikor leszűrtem a szörpöt, hamarjában lelökött 3 pohárral belőle, aztán azóta sem kérte. Már maga a szörp is szuper lett, hát még az eperrel! Nagyon működik!!!

A bodzát egyébként lehet rántani is (fúúú, ezt nem kívánom!), ill. nagyon készültem eper-bodza lekvárt készíteni, de sajna az eper ára az egekben, a bodza meg rövid ideig lesz csak…:-( Tesztjelleggel, kis mennyiséggel azonban holnap nekiállok.

Hozzávalók:
30 tányér bodza
8 citrom
4 lime
2 kg cukorból cukorszirup (2 kg cukor 4 l víz)
6 ág menta
5 ág citromfű
30 dkg eper

A bodzaszörpöt rém egyszerű elkészíteni. Mielőtt elindulsz bodzát gyűjteni, el kell készíteni a szirupot, hogy kihűljön. A szirup nem bonyi, a cukrot felfőzöd a vízzel és hagyod kihűlni. A bodzafejeknél figyelni kell arra, hogy távol legyen a forgalmas utaktól ill. hogy ne legyen tetves a bokor. Ha leszedtük a bodzatányérokat, nincs más dolog vele, mint óvatosan leütögetni az bogarakat róla. A benne lévő virágpor adja a legtöbb ízanyagot, így lemosni nem érdemes, ill. nagyon ütögetni, gyötörni sem, mert éppen a lényege veszik el belőle!
A bodzatányérokat beáztatjuk a szirupba. A citromokat megmosom, majd kifacsarom és a héját és a levet is a sziruphoz adom. Mehetnek bele a menta és citromfű ágak is. Hűtőben ácsorgott 4 napig. A tárolóedények a szupernagy kovászoló (uborka) üvegeim voltak.

A 4 nap elteltével, a szörpöt gézen/anyagon átszűrtem, üvegekbe töltöttem. Plusz citromsavat nem tettem bele, mert csak szétvágja a fogzománcot ill. nem is tartósítottam, mert ha nem is isszuk meg, készülhet belőle fagyi, parfé, limonádé…. Szerintem gyorsan el fog fogyni:-)

Az epret leturmixoltam, majd átpasszíroztam és 1 l bodzaszörppel összekevertem. Ehhez adagoltam a jéghideg szódát. Fantasztikusan finom üdítő!!!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007