Keresés a blogon

Fahéjas karamelles pudingleves vörösboros szilvával

Mar 4th, 2010 by Ízbolygó | 0

A név ismét hosszabb, mint elkészíteni ezt a levest. A menzák rémes gyümölcslevesei után íme egy olyan, ami után még a legmegátalkodottabb gyümölcsleves fújjolók is megnyalják mind a tíz ujjukat. Az ötlete az általam oly nagyon kedvelt édességből, a pudingból jött. Régebben még én is Oetker doktor tasakjait vásároltam vadul, aztán amikor már jobban odafigyeltem mit is tesznek a tasakokba, nekiláttam házi pudingokat készíteni.

Semmi különleges dolog nem kell hozzá, csak keményítő(kukorica), tej (gyümölcslé), kevés cukor, esetleg tojás sárgája. Aki kóstolt már házi vanília pudingot, vagy igazi csokiból csokisat, az soha nem veszi le a polcról a tasakosat. Vagy tényleg csak végveszélyben, de az meg ritkán adódik. Szóval, ha éppen nem vaníliásat, csokisat, kókuszosat, hanem éppen karamelleset készítek, akkor már eleve az indulásnál megkaramellizálom a cukrot és utána mehet bele a fahéjas tej. A szilva igazából csak azért került a képbe, mert akadt itthon egy tasakkal a fagyasztóban és különösebben nem volt más ötletem, mire is használhatnám. Így lett belőle leves.

Hozzávalók:
1 cs fagyasztott szilva
1 l tej
2,5 dl habtejszín
10+5 dkg cukor
2-3 ek keményítő
1 tk fahéj
2 dl vörösbor
1 ek puha vaj

A tejet a fahéjjal összemelegítem. A szilvát kimagozom. Egy világos aljú, de magas falú lábasban 10 dkg cukrot karamellizálok. Ez egyszerű: cukor beleönt, majd közepes lángon magától karamellizálódik. Nem kell piszkálni, löködni. Amikor szép a színe (mély aranysárga), akkor nyakon öntöm a fahéjas tejjel. Kicsit prüszköl, lehet fröcsköl is, szóval csak óvatosan. Aztán szépen felolvasztom a karamell szigeteket a tejben. Egy serpenyőben a maradék 5 dkg cukrot karamellizálom. Ha a színe oké, mehet rá a szilva, majd a vörösbor. Amikor a karamell felolvadt, a vörösbor pedig besűrítette a karamellt, hozzáadom a vajat és átforgatom a szilvákkal (glasszírozom)

A tejben közben már biztosan elolvadtak a karamell szigetek, úgyhogy nekiállhatunk besűríteni. Egy nagyobb bögrébe mérjük a 3 ek keményítőt, majd a forró tejet apránként adagolva a keményítőt felengedjük vele. Amikor már semmi csomó benne és folyékony, beleverjük a maradék fahéjas tejbe, kicsit sűrítjük, hozzáadjuk a tejszínt és már készen is van. Aki édesszájú, nyomhat bele még mézet, vagy cukrot. A sötét muscovado cukor igazán kellemes a karamellel!
Legvégül belekeverem a glasszírozott szilvákat.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007