Keresés a blogon

Fahéjas tofufagyi sok gyümölccsel

Jun 27th, 2008 by Ízbolygó | 0

A full meglepetés-jó hír után most már tényleg fakanalat ill. ebben a hőségben inkább fagyigépet ragadtam és legyártottam ezt a fagyit.

Előljáróban: nem vagyunk nagy tofu-fogyasztók. Őszíntén szólva nem is tudom, hogyan, milyen meggondolásól vándorolt a kosaramba és haza… Biztos láttam egy klassz receptet, amit a boltban még úgy éreztem meg kell valósítanom, aztán mire hazaértem el is felejtettem. De mi is ez a titokzatos tofu?

Gondolom a vega társadalomnak nem árulok el új dolgokat, de (számomra mindenesetre az volt) a vegetarianus.hu szerint, a tofu a szójából előállítható legértékesebb élelmiszer. A japán és kínai mitológiában egyaránt – egymástól függetlenül – szerepel az ÖT SZENT MAG fogalma. Ebből csak kettő azonos: a rizs és a szója. Az e területeken ismert ősi szójatermékek már a ’70-es években meghódították az USA-t és Nyugat-Európát, de hozzának csak 1990 után jutottak el. Ezek közül a tofu a legnépszerűbb. Kínai, japán, koerai vendéglőkben az ínyencségek között található, de egészségvédő, gyógyító hatását is elismerik. A tofu abban különbözik a ma divatos reformélelmiszerek többségétől, hogy gyártása több mint 200 éve ismert távol-keleten, ahol ma is értékes, kedvelt élelmiszer. A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása. Szénhidráttartalma 1 % alatt van, teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Valódi húspótló: fehérjetartalma megfelel például a marhafelsálénak.

Én mégsem húst pótoltam vele. Nézegettem, nézegettem és végül az eredetileg tervezett túrófagyi helyett tofufagyi lett belőle. A tofut megkóstolva egyébként nekem rögtön a fahéj jutott eszembe, az íze olyannyira arra rímel rá, hogy azt mindenképpen kellett bele! Meg sok-sok gyümölcs is, hiszen egyrészt nyár van, másrészt álcáznom is kellett kicsit a család többi tagja előtt!

PS: az arcuk külön tanulmány volt, amikor elárultam nekik, mi is az a finomság, amit esznek!:-))))

Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 lime leve
1 szelet sárgadinnye
2 marék meggy
1 marék ribizli
2 ek méz

Mindent leturmixolok, majd fagyigépbe öntöm a masszát és elkészítem.

PS2: A végeredmény állagához annyit hozzáfűznék, hogy nem homogén massza lesz belőle, mivel a tofu textúrája, nem olyan krémes, mint pl. a mascarpone vagy a feta. De ez a tény, semmit sem von le az élvezeti értékéből.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007