Keresés a blogon

Fehércsokis pisztáciamousse tortácska málnakrémmel töltve, pisztácia- és málnaropogóssal

Apr 12th, 2012 by Ízbolygó | 0

Már megint csak szaladok magam után… Itt az idei Segítsütim receptje! Nem bonyolult, csak apróbb elemekből áll, de ez ne riasszon vissza senkit attól, hogy kipróbálja! Az íz mindenek felett!:-)

Pisztáciás joconde
2 tojás
75 g mandulaliszt
75 g xilit vagy barna cukor
30 g pisztácia massza
20 g liszt
70 g tojásfehérje
20 g porcukor
15 g olvasztott vaj
15 g apróra pirított, apróra vágott pisztácia

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tojásokat a xilittel, a mandulaliszttel, a pisztácia masszával alaposan (habosra) keverjük. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük. Rászitáljuk a lisztet, majd összekeverjük. A fehérjemassza 1/3-ával lazítjuk a pisztáciás részt, majd hozzádolgozzuk a maradék habot is. Belekeverjük az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk, majd 10 perc alatt megsütjük.

Málnakrém:
16 dkg málnapüré (nagyjából 25 dkg málnából)
2,5 dl tejszín
80 g porcukor
4 zselatinlap
25 dkg mascarpone
15 dkg málna

A málnát leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. A zselatinlapokat hideg vízben feloldjuk. A málnapürét a porcukorral összemelegítjük, majd a zselatinlapokat feloldjuk benne. Hozzákeverjük a mascarponét, a felvert tejszínt, majd a málnát. Kávéscsészékbe adagoljuk a krémet, olyan magasságban, hogy a desszertgyűrűből ne lógjon ki. Kihűtjük.

Pisztácia mousse:
3 dl tej
40 g pisztácia massza
1 vaníliarúd
2 tojássárgája
2,5 dl tejszín
10 dkg fehércsoki
5 levél zselatin

A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet a pisztácia masszával és a felhasított vaníliarúddal felmelegítjük, majd a tojások sárgáját felhabosítjuk, hozzáadjuk a meleg pisztáciás tejet és sűrű krémmé főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük. A krémben feloldjuk a zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a felolvasztott fehércsokit, ill. a kemény habbá vert tejszínt. Hidegre tesszük.

Összeállítás:
6 db desszertgyűrű
Fólia

A desszergyűrűket fóliával kibéleljük. A desszertgyűrű átmérőjénél kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval 6 db kört szaggatunk ki a joconde-ból. A desszertgyűrű közepáre helyezzük. Erre rásimítunk egy réteg pisztáciamousse-t és fagyasztóban 8 perc alatt kihűtjük. A málnakrémet a kávéscsészékből kiemeljük és a megkötött pisztáciás krémre, a gyűrű közepére ültetjük. Bevonjuk a maradék pisztáciamousse-szal és kihűtjük.

Pisztácia ropogós:
10 g barna cukor
6,5 g liszt
25 g pirított, apróra vágott pisztácia
10 g folyékony glükóz
15 g vaj

Az alapanyagokat összekeverjük, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd a felső sütőpapírt lehúzzuk róla. 170 fokon 6 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni.

A tortácskákról lehúzzuk a desszertgyűrűt, letekerjük a fóliát, majd a pisztáciaropogóssal és porrá tört liofilizált málnával díszítjük.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007