Fehércsokis pisztáciamousse tortácska málnakrémmel töltve, pisztácia- és málnaropogóssal
Már megint csak szaladok magam után… Itt az idei Segítsütim receptje! Nem bonyolult, csak apróbb elemekből áll, de ez ne riasszon vissza senkit attól, hogy kipróbálja! Az íz mindenek felett!:-)
Pisztáciás joconde
2 tojás
75 g mandulaliszt
75 g xilit vagy barna cukor
30 g pisztácia massza
20 g liszt
70 g tojásfehérje
20 g porcukor
15 g olvasztott vaj
15 g apróra pirított, apróra vágott pisztácia
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tojásokat a xilittel, a mandulaliszttel, a pisztácia masszával alaposan (habosra) keverjük. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük. Rászitáljuk a lisztet, majd összekeverjük. A fehérjemassza 1/3-ával lazítjuk a pisztáciás részt, majd hozzádolgozzuk a maradék habot is. Belekeverjük az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk, majd 10 perc alatt megsütjük.
Málnakrém:
16 dkg málnapüré (nagyjából 25 dkg málnából)
2,5 dl tejszín
80 g porcukor
4 zselatinlap
25 dkg mascarpone
15 dkg málna
A málnát leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. A zselatinlapokat hideg vízben feloldjuk. A málnapürét a porcukorral összemelegítjük, majd a zselatinlapokat feloldjuk benne. Hozzákeverjük a mascarponét, a felvert tejszínt, majd a málnát. Kávéscsészékbe adagoljuk a krémet, olyan magasságban, hogy a desszertgyűrűből ne lógjon ki. Kihűtjük.
Pisztácia mousse:
3 dl tej
40 g pisztácia massza
1 vaníliarúd
2 tojássárgája
2,5 dl tejszín
10 dkg fehércsoki
5 levél zselatin
A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet a pisztácia masszával és a felhasított vaníliarúddal felmelegítjük, majd a tojások sárgáját felhabosítjuk, hozzáadjuk a meleg pisztáciás tejet és sűrű krémmé főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük. A krémben feloldjuk a zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a felolvasztott fehércsokit, ill. a kemény habbá vert tejszínt. Hidegre tesszük.
Összeállítás:
6 db desszertgyűrű
Fólia
A desszergyűrűket fóliával kibéleljük. A desszertgyűrű átmérőjénél kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval 6 db kört szaggatunk ki a joconde-ból. A desszertgyűrű közepáre helyezzük. Erre rásimítunk egy réteg pisztáciamousse-t és fagyasztóban 8 perc alatt kihűtjük. A málnakrémet a kávéscsészékből kiemeljük és a megkötött pisztáciás krémre, a gyűrű közepére ültetjük. Bevonjuk a maradék pisztáciamousse-szal és kihűtjük.
Pisztácia ropogós:
10 g barna cukor
6,5 g liszt
25 g pirított, apróra vágott pisztácia
10 g folyékony glükóz
15 g vaj
Az alapanyagokat összekeverjük, két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd a felső sütőpapírt lehúzzuk róla. 170 fokon 6 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni.
A tortácskákról lehúzzuk a desszertgyűrűt, letekerjük a fóliát, majd a pisztáciaropogóssal és porrá tört liofilizált málnával díszítjük.