Keresés a blogon

Gombás árparizottó (orzottó) vajon sült petrezselymes gombával

Mar 2nd, 2010 by Ízbolygó | 0

Nincs mese, trendi dolog lett rizottót készíteni. Aki igazán ott van a szeren a konyhában, az a vendégeit rizottóval (is) kápráztatja el. Mivel a rizottó kényes téma, ahogy elkészül, tálalni is kell, ill. nem jó újramelegítve (persze így meg lehet enni:-)), bemutatnám az árpagyöngyből készült változatát. Ennek nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem lehet szétfőzni.

Az árpagyöngy (gersli) manapság már nem csak a sólet egyik alkotóeleme, egyre inkább kezdik felfedezni a háziasszonyok/tudatosan étkezők és a szakácsok is, a benne rejlő lehetőségeket. Sokoldalúan elkészíthető, felhasználható, emellett magas a rosttartalma, így kifejezetten egészséges és mint ilyen, klasszul beilleszthető a tudatosan étkezők étrendjébe. Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. Fedezzétek Ti is fel magatoknak!

Hozzávalók (bő 4 személyes adag):
25 dkg árpagyöngy (gersli) (bioboltokban, hiper és szupermarketekben és zöldségeseknél is kapható)
1,5 l zöldség alaplé (ha nem figyel ilyesmi a fagyóban, készíthetjük bio zöldségkockából is)
2 fej hagyma
5 dkg bacon
50 dkg gomba
nagy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
kevés olívaolaj

frissen őrölt bors
10 dkg parmezán reszelve
3 ek mascarpone/tejszín

Elkészítése a rizshez hasonló. Az árpagyöngyöt alaposan átmosom (szita és folyó víz). 2 ek olívaolajat melegítek, hozzáadom az árpát, majd átforgatom 1 perc alatt. A zöldség alaplét felforrósítom, majd a rizottóhoz hasonlóan a gerslihez adom. Mindig csak egy-két merőkanálnyit, ahogy magába szívja, mehet a következő kanállal (lusták előnyben! Az alaplevet két részletben is hozzáadhatjuk, így van idő felszeletelni a gombát. Néha keverjük meg!)
A szalonnát vékony csíkokra vágom és megpirítom. A hagymát apróra vágom és a szalonnazsíron megfonnyasztom. A gombát eközben felszeletelem. A ¾-ed részét a hagymás alapra teszem és megpárolom. A maradékot vajon megsütöm, a végén bőségesen megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
Ha a gersli kész (mindig kicsit rugalmas marad!), a szalonnás gombát hozzákeverem, mascarponéval/tejszínnel lágyítom, sózom, borsozom és a reszelt parmezánt felolvasztom benne.

Tálaláskor a vajon sült petrezselymes gombát a tetejére halmozom.

Eredetileg a borsán jelent meg

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007