Keresés a blogon

Grillkalandok: Buffalo Wings

Jul 6th, 2009 by Ízbolygó | 0

Mr. ÍB tollából:
Szerintem vannak alapdolgok a grillezésben, amit az embert mindenképpen meg akar sütni. Ilyen a marha, amit ha jó a hentesnél vesz az ember, akkor megy, ha meg nem jó helyen vesz, akkor nem megy és jön a mi a fenéért lett megint cipőtalp ez a drága hús c. kérdéskör. Nálam ugyanígy alap a Buffalo Csirkeszárny. Igazából persze lehet Buffalo oldalas vagy bármi más, csak csípős legyen a hús és frankó szószt adjunk hozzá, ami a csípősséget ellensúlyozza. Szóval nekem régi nagy kedvencem a Buffalo csirkeszárny. Még városlakó koromban, amikor a Westendbe jártunk moziba mindig úgy intéztem a dolgot, hogy beüljünk a Friday’s-be egy csirke szárnyra. Ízbolygó mindig elhűlve nézte, ahogy kézzel széttörve a szárnyakat mártogatom a csípős húsdarabokat a kéksajtos szószba. Nem értette, mi a jó ebben… Én meg azt nem, hogy hogyan lehet mozizás közben 4l popcornt megenni egyedül. De ahogy „összeöregszel” a másikkal, inkább elfogadod, mint megérted a számodra érthetetlen dolgokat. Így van ezzel Ízbolygó is, aki még „városlakó korában eleinte harcolt a Friday’s ellen, korai gasztroblogos korában harcolt az asztalon gyakran megjelenő Hot Pepper szósz ellen, de mára már ő veszi elő a hűtőből, ha én véletlenül elfelejteném. Igaz én meg megeszem a bulgurját, sőt kérek még :-).

Szóval vissza a csirkeszárnyhoz. Az alapanyagbeszerzés ez esetben nem oly nehézkes, mint a marhánál, hiszen a szárny mindenhol kapható. Egyetlen kívánalom csupán annyi, hogy ne legyen szőrös/tollas az állat, illetve a repülési része, hogy ne kelljen a tisztítással bíbelődni. Ha ez megvan, akkor a faszén begyújtásától számított 1 órán belül ott van az asztalunkon a csípős csirkeszárny.

A Buffalo szárnyakhoz (1 személyre)
8 db csirkeszárny
15 g grill fűszerkeverék (fél zacskó)
5 g chili por
olivaolaj (ahogy adja a szárnyak bekenése)

A rokfortos szószhoz (a 8 db szárnyhoz)
5-10 dkg kék penészes sajt
¼ csésze majonéz
½ csésze tejföl
só, bors

Mivel kezdő vagyok és maradok a bloggerek között, ezért vásárolt fűszerkeverékkel dolgozom. 8 csirkeszárnyhoz (kb. fél kiló) kell szerintem egy fél zacskó grill vagy görög fűszerkeverék (aki autentikus grill fűszerkeverékre vágyik, annak itt a kedvenc oldalam címe: barbequeweb.com, itt saját magának kikeverheti mindenki a fűszersóját:-)). Szóval a fél zacskó fűszerkeverékhez adjunk hozzá chiliport, keverjük össze a két féle port, hogy legyen mivel ízt és értelmet adni szegény állatnak. A fűszersóval bekenjük a szárnyakat. Ha ez megvan, akkor adjunk fél órát a fűszerkeveréknek, hogy új társával megismerkedjen. Ezalatt a fél óra alatt a faszén elkészül és mi is kapunk egy kis időt a sütéshez szükséges sör ellenőrzésére. Ha kész a faszén, akkor egy kis olajjal bekenjük a szárnyakat és közepes hőmérsékletű faszénen (3 Missisipi elmondása, lásd Steven Raichlen: Nagy Kert grill könyv) kb. 5-5 percig sütjük a csirke mindkét oldalát. Aztán félrehúzzuk a csirkeszárnyakat és indirekt eljárással (nem a parázs felett, a grillt lefedve) sütjük tovább úgy, hogy kb. 170-180 fok legyen a sütőben. Ha valaki jó füstösen szereti a húst, akkor dobjon egy bacon szeletet a parázsos részre. A bacontól függetlenül a parázs fölé teszünk egy kis tálba kb. 2 dl sört (amit ugye ellenőriztünk, hogy nem romlott-e meg) és jócskán öntünk bele még Tabasco szószt. Ezzel a sörös, tabascós lével kenegetjük majd a csirkeszárnyakat, de csak azért, hogy biztosan tüzesek legyenek. Nagyságrendileg 30 perc alatt megsül az egész. Amíg fedő alatt sül és párolódik a szárny, addig elkészítjük a szószt. Nem túl bonyolult, mert minden bele és keverés, azaz a rokfortot szétnyomjuk villával, majd a majonézt, tejfölt keverünk hozzá és sóval, borssal ízesítjük.

Ha kész a szósz és megsült a csirkeszárny, akkor vegyünk elő sok szalvétát, mert ezt az ételt igazán evőeszköz nélkül, lehet élvezni. Fogod a szárnyat, széttöröd a három részét külön darabokra. Az egyiket fogod és belemártod a szószba. És ez a lényeg, mert ezt a fajta húst csak így szabad enni: a szósszal együtt. Azért, mert a kék sajtos szósz szépen „hűti” a csirke tüzes ízét (avagy a tüzes csirkét :-)). Szerintem köret fölösleges, de ÍB erről mást gondol. És ha ízlik az első falat, akkor nem érted majd, miért csak 8 darabot sütöttél. De ezt a hibát majd a következő alkalommal korrigálhatod.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007