Keresés a blogon

Gyerek a konyhában! Ráadásul versenyez!

Nov 17th, 2011 by Ízbolygó | 0

Kiskukták akcióban! lehetne ez is a főcím, de a Dining Guide beelőzött, sőt már Dolce Vita Kriszta is lehozta a maga posztját a versenyről. Íme tehát utolsóként az én beszámolóm:-)

Szombaton lezajlott a Floriol Kiskukta Főzőverseny első elődöntője! Minden versenyzőnek 2 óra állt rendelkezésére, hogy a korábban kiküldött alapanyaglista alapján elkészítse a pályaművét. A legfiatalabb hölgy “mármindjárt” 10 éves, a legidősebb versenyző(k) 13 esztendős(ek) volt(ak). Fiú-lány arány 6:4:-) Mivel nekem a mindennapjaim a gyermekek, sokszor főző-alkotó gyermekek között telik, számomra nem volt meglepő a közeg, vagy az, hogy mit tudnak. Jó néhányukat ismertem is a Kuktanoda nyári táboraiból, ahol együtt főztünk. Klassz volt beszélgetni velük, látni milyen motiváltak, milyen elszántak. Vágtak, saraboltak, élvezték az alkotást! Néha kicsit izgultak. A legifjabb hölgyemény marcipánfigurákkal ejtett minket ámulatba, amiket csak úgy összedobott, míg arra várt, hogy kisüljenek a muffinok a sütőben! Volt aki komoly koncepciózus étellel érkezett. Látszott, hogy mindenki nagyon készült erre a napra. A megmérettetésre. Nagyon-nagyon ügyesek voltak, innen is szeretnék gratulálni mindenkinek!!!

Még több fotó a Dining Guide-on!

És egy zárójeles megjegyzés a végére: ami engem komolyan elgondolkoztatott, az sok esetben a helytelen alapanyaghasználat, az alapanyag/fűszer ismeret illetve az ismert/nem ismert technológiák aránya volt… Minden gyermek otthon, a szülői házban lesi el a konyhai fortélyokat. Már ha tudja. Persze vannak szerencsések, akikkel az oktatási intézményekben (óvodában, iskolában) is foglalkoznak elhivatott pedagógusok/nevelők. Mindezt tananyagon kívül, csupán azért mert fontosnak tartják. Fontosnak tartják, hogy a gyermek tájékozott és jártas legyen, ne csak a földrajz és a biológia, hanem a konyhai dolgok terén is. Sokszor leírtam már, de nem elégszer: A GASZTROKULTÚRA A KULTÚRÁNK RÉSZE! Engedjük be gyermekeinket a konyhába, hadd lássák, tapintsák, ízleljék már az ételeket az elkészülésük kezdeti pillanataitól! Mondják: amilyen nyitott az ember új ízek felé, olyan nyitott a világ dolgai iránt. Figyeljünk rájuk! Legyünk értő szüleik, szeressük, tanítsuk, neveljük őket nyitottan, az étkezésükre is odafigyelve!

A második elődöntő november 26-án lesz!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007