Keresés a blogon

Igazi őszi: szőlős-mogyorós

Sep 10th, 2009 by Ízbolygó | 0

Úgy tűnik, megérkezett az ősz. Magával hozta gyümölcseit is. A zöldségesek standjainál még kapható a dinnye (bár már Lőrinc behatása sok esetben erőteljesen érezhető rajta), van még barack is (a nektarin már kényszerérett), de mind inkább tör előre a körte, a szőlő és az alma. Ezek ideális párja az olajos magvak. Mandula, mogyoró, dió, gesztenye savanykás gyümölcsökkel, mind-mind kedvelt alapanyag kombináció. Magas zsírtartalma ellenére a mogyoró gazdag A-, E- és C-vitaminban, kalciumban, nátriumban és rostban, vagyis azokban a tápanyagokban, amelyeket a legritkábban fogyasztunk. Már egy teáskanál földimogyoró fedezi a napi ajánlott E-vitamin-bevitel 16%-át, és annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tehát érdemes beépíteni a reggeli müzlibe vagy napközben elrágcsálni egy fél marékkal. Sőt! Állítólag a rendszeres mogyorófogyasztók soványabbak az olajos magvakat nem fogyasztó társaiknál.
Érveljek még, miért is egészséges ez a süti?!

Hozzávalók:
1 cs kész linzertészta (Tante F pl.)
3 tojás
4 ek nádcukor
2,5 dl tejszín
1 nagy fürt szőlő
2 nektarin
8 dkg őrölt mogyoró
5 dkg őrölt mandula

A linzertésztát sütőpapírral együtt egy sütőformába simítjuk és méretre szabjuk. A sütőben 200 fokon 8 perc alatt elősütjük. Hogy ne púposodjon fel a tészta, mint egy dombság, célszerű villával megszurkálni ill. egy sütőpapírt ráteríteni és megszórni babbal vagy sütőgolyókkal megszórom. Az elősütés ideje alatt a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom az őrölt mandulát és mogyorót és a tejszínnel lazítom. A fehérjét kemény habbá verem, majd ezt is a sárgájás-mogyoróhoz keverem. A sütőbabokat leszórom a sütiről, majd ráöntöm a masszát. A tetejét kirakom a gyümölcsökkel és 180 fokon 22 perc alatt megsütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, lefedem alufóliával.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007