Keresés a blogon

Indiai szilvaszósz

Aug 10th, 2009 by Ízbolygó | 0

Hívhatnám chutneynak is. Hiszen az. De miazmá?
A chutney indiai eredetű szósz, melyet húsok, halak, sajtok mellé kínálnak. Zöldség és gyümölcs az alapja, általában édeskés ízvilágú, markánsan fűszerezett mártás, amit ugyanúgy befőznek (cukorral és ecettel tartósítva), mint a lekvárt. Állaga is leginkább sűrű lekvárra hasonlít.

Még mindig tombol nálam a befőző szezon. Mostanában a szilva került sorra, amiből remek lekvár készíthető, rozmaringgal fokozhatjuk élvezeteket, de a szilva kiváló chutney alapanyag is. A chutney készítése azonban a hagyományos lekvárkészítési folyamatnak megfelelően igen időt vesz igénybe. A hőségre való tekintettel, érdemes nyári konyhában vagy a teraszon készíteni. A végeredmény azonban kárpótolni fog mindenért!

Az alapanyag mennyiségének vásárlásakor vegyük számításba, hogy jócskán összefő majd a gyümölcs!

Hozzávalók (8 1,5 dl-es üvegcséhez):
1,8 kg mosott, magozott szilva négybe vágva
2 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 nagy savanykás alma, kimagozva, kockázva
4 cm hosszú gyömbér reszelve
25 dkg barna nádcukor
1,5 dl balzsamecet
2 egész fahéj
2 tk őrölt fahéj
1 chilipaprika
3 tk garam masala
1 tk őrölt szerecsendió
csipet só
őrölt színes bors

A felsorolt dolgokat egy vastag fenekű, magas lábasba (a vége felé ha köpköd, az maradjon belül) öntöm és közepes lángon, lefedve főzni kezdem. Főzöm-főzöm. Nagyjából 1-1,5 óra múlva a gyümölcsök levet engednek és megpuhulnak. Ekkor leveszem a fedőt, TISZTA kanállal megkóstolom (nem mártom újra bele!) és igazítok az ízeken, ha kell. Addig főzöm, míg a sűrű lekváros állaga nem lesz és a benne lévő ízek nem koncentrálódnak. Kifőzött üvegekbe töltöm és sterilizált kupakokkal lezárom, fejre állítom 15 percre, majd visszafordítom és megvárom, míg kihűl, majd elpakolom a kamrába.

Az ötletet Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkkké c. könyvében szereplő Kínai szilvaszósz adta, meg az, hogy anno egy Piszke féle verziót kóstoltam is kínai ízvilágban.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007