Keresés a blogon

Juhtúrós-sütőtökös kifli

Dec 14th, 2009 by Ízbolygó | 0

Már többször írtam róla, hogy kenyér- és péksütemény fronton igencsak el vagyunk kényeztetve, hiszen helyben működik a jókenyeres Ludwig és Mentesi központja. Igaz már nem sokáig, mert odébb költöznek egy faluval, mivel itt helyben nem bírtak valamiben megegyezni… Nem gond, 5 perccel többet utazunk és megvan a napi kenyéradagunk. Itthon ezért tényleg csak olykor-olykor futok neki péksüteményt gyártani, azonban voltak egy kis kisült tök készlet, meg akadt juhtúró is a hűtőben, lett belőle kifli. Foszlós, pikáns. Házi sonkával isteni!
A kölykök is szerették, mert idézem az egyik delikvenst “Hát ez meg olyan, mint egy narancsmandarin!”:-))) Micsoda meglátás!

Hozzávalók:
30 dkg sült sütőtök kikapart belseje
45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kk (barna nád)cukor
2,5 dl tej
20 dkg juhtúró
2 tk só
1 tojás sárgája
kakukkfű

A tejet meglangyosítom a kiskanálnyi cukorral, majd hozzámorzsolom az élesztőt. Hagyom, hogy felfusson. (Vigyázzunk! Ne hevítsük túl a tejet, mert megöli az élesztőgombákat a forróság.) A lisztet összekeverem a tök belsejével, a juhtúróval, a sóval, a kakukkfűvel, majd hozzáadom a felfuttatott tejes élesztőt és jól kidagasztom. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztem. A tészta feléből kisebb zsemléket készítek, a másik felét pedig kör alakúra kinyújtom és 8 részre osztom. A körcikkely szélesebb végénél kezdve elkezdem feltekerni, majd kicsit meghajlítom és máris kész a kifli. Tojás sárgájával lekenem és 200 fokon pirosra sütöm őket.

Az oviban is megsütöttük, az be is került a Blikk Nők Konyha októberi számába.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007