Keresés a blogon

Kacsamáj pâté diós körte chutneyval

Mar 9th, 2011 by Ízbolygó | 0

Már megint úgy kezdődik a poszt, hogy aki a FBon követő, az képben van a múlt hét péntekemmel. És akkor itt fogalmaznám meg, hogy miért jó nekem a FB. Azért mert real time tudok írni-közvetíteni mindenféle megmozdulásomról gasztro tekintetben. Nem kell egy komplett posztot bepötyögnöm, elég egy kép és néhány szó. Ciki vagy nem, én bírom!

De vissza a péntekhez: mert a péntek egy olyan nap volt, ami helyet kívánt magának az Ízbolygós-FBközösségben. Korábban már írtam (itt és itt is) a Mindigmásfőz vacsikról. Ismét egy ilyet ültünk, de ez most veriszpesöl volt. Egyrészt mert B, G és mindkét E (egy lány és egy fiú) is Halak csillagjegyben született, így aznapra HALAK bulit hirdettünk és nem is “csak” vacsi volt, hanem egész napos hepening. És különleges volt a tekintetben is, hogy E éppen 40 lett, így őt ünnepeltük leginkább, remélem, ezt ő is így élte meg.:-) A kaját én szolgáltattam, brunch volt kérem szépen, borokkal, egy hatalmas üveg pezsgővel, fotózással és néhány macskával. Ez utóbbiak E (a fiú) lakásának tartozékai. Szerintem aznap sokkot kaptak… Ha majd kapok képeket, ide is teszek fel a csapatról:-)

A szülinapos brunch-menü legnagyobb sikert arató tagja volt ez a kacsamáj pâté. Pâté, azaz pástétom, de nekem úgy tetszik ez a szó franciául. Meg még sok más is, de ez még mindig nem olyan erős késztetés, hogy nekiálljak franciául tanulni. Kaláccsal, chutneyval, mert ÍGY A FINOM!

50 dkg friss csirkemáj
35 dkg kacsamáj 1 cmes szeletekre vágva (lehet libamáj is! Úgy is isteni!)
3 dl tej
25 g vaj
2 salotta
1 fokhagyma gerezd
1 kakukkfű
3,5 dl portói

frissen őrölt bors

A májakat hideg tejbe áztatom pár órára. Ezt követően leszárítom őket. A vajon az apróra vágott salottát, a fokhagymát és kakukkfüvet megpárolom. Felöntöm a portóival, visszaredukálom sziruposra. Míg redukálódik, a kacsamáj szeleteket forró (füstöljön) serpenyőben oldalankét 30-30 mp alatt kicsit megpirítom. A keletkező zsírt leöntöm, majd a csirkemájat borsozom és a pár perc alatt megsütöm, közben átforgatom. A serpenyőbe csak a mennyiség felét tegyük, aztán a következő részt, hogy tudjanak sülni, ne csak párolódjanak!
A májakat leturmixolom, hozzáadom a portóit (kakukkfű kidob!) és átkeverem, ízesítem. Fóliával kibélelt formába töltöm és kihűtöm.

Diós körte chutney:
40 dkg körte
10 dkg alma
10 dkg angol zeller/szárzeller a leveleivel együtt
1 fej lilahagyma
15 dkg barna nádcukor
1 dl portói
1,5 dl fehér balzsamecet v almaecet
Fél tk őrölt szerecsendió
½ chili aprítva
Fél tk só
1 marék dió felaprítva

Az almát körtét meghámozom, kimagozom, majd 1 cmes kockákra vágom. A szárzellerről leszedem a leveleit, a szárát fél cm-s darabokra vágom. A hagymát finomra aprítom.
Minden hozzávalót egy lábasba öntök, kivéve a szárzeller-leveleit és félig rátett fedő alatt 50 percig rotyogtatom. Néha megkeverem. Jó sűrű chutney-t kell kapnunk. És finomat.:-)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007