Keresés a blogon

Kacsamell zsályás vöröslencsével, vörösborban posírozott körtével és édesburgonya pürével

Apr 9th, 2008 by Ízbolygó | 0

A maradék vöröslencsével is kezdenem kellett valamit. Kalla Kálmán szakácskönyvét lapozgatva láttam meg ezt a receptet fácánnal elkészítve. Kacsahússal is harmonikus ízt adott.

Igaz az egyik (a képen látható) kacsamell áldozatul esett a kapkodásnak…Történt pedig, hogy a vasárnapi ebéd romjait eltakarítva az egyik kacsamell a tepsiben maradt, a tepsi meg a sütőben. Miután elmosogattam, elpakoltam, nekiálltam a du-i vendégség előkészítésének. Sütőt bekapcsoltam, közben Anyósommal csevegtem az élet komoly dolgairól. Egyszercsak furcsa szagokat és sistergést hallok… A kacsa a sütőben kicsit megsült:-) Rozéról feketésre… és ki is száradt, mintha csak fácán lett volna:-)

Hozzávalók:
2 kacsamell
2 csésze vöröslencse
1 csokor zsálya
5 dkg vaj
30 dkg édesburgonya
10 dkg burgonya
1 dl tejszín
4 kemény körte
3 ek barna cukor
1 üveg vörösbor

Először az édesburgonyát és a burgonyát meghámozom, felkockázom és annyi sós vízben, ami éppen ellepi, megfőzöm. Ha megfőtt, leöntöm róla a vizet, összetöröm és 1 dl tejszínnel pürésítem. A vöröslencsét 1 csésze vízben a vajjal kicsit párolom, majd hozzáadok még egy csésze vizet, lehűzom a lángról és lefedem. A körtéket meghámozom, az aljukat levágom és kivájom a magházát. Lábasba állítom őket, felöntöm a borral és megszórom a cukorral. Felforralom és forrás után még 5 percig főzöm, majd lehúzom a lángról és a körtéket a borban hagyom, hogy szép vörös színük legyen. Visszatérek a vöröslencséhez. Ismét lángra helyezem és ha szükséges adok hozzá még annyi vizet, hogy puhára párolódjon. A zsályát felaprítom és a lencséhez adom. A kacsamellek bőrös felét beirdalom, sózom, borsozom és a bőrükkel lefelé forró serpenyőbe helyezem őket és 5 percig sütöm. Ez idő alatt a bőr vastagságától függően elég sok zsír kisül. Ha a bőr pirosra sült, megfordítom és a húsos oldalát is sütöm 3 percig. Ekkor átteszem egy tepsibe és 80 fokon további 20 percet sütöm/párolom. Ha a hús elkészült együtt tálalom a köretekkel.

A recept eredetileg fácánnal édesburgonya püré nélkül Kalla Kálmán érdeme.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007