Keresés a blogon

Kaja a Marsról?! MIVAN???
interjú

Jan 22nd, 2010 by Ízbolygó | 0

Az elmúlt hónapban különböző gasztroblogokon fel-fel bukkant a Marsbéli Bolt neve. Néhány szerencsés már kóstolhatta is a főztjüket. De ki forgatja a Marsbéli-fakanalat? Honnan jönnek? Tényleg a Marsról hozzák a kaját? Ezekről a fogas kérdésekről beszélgettem Koncz Andreával és Révai Júliával, a Marsbéli Bolt két szülőanyjával.

ÍB: Mindketten szerettek főzni? Gasztromán családanyák avagy séfek vagytok? Vagy ez csak pure business?
KA: Gasztromán családanyának aposztrofálnám magam. Minimális kiképzést kaptam Chef Makitól, aki tíz éve a barátunk.
RJ: Én csak a gyerekek óta főzök (5 éve kb.) rendszeresen, gasztrománnak semmiképpen nem nevezném magam, egyébként közgazdász vagyok.

ÍB: Hogy jött az ötlet, hogy kajakiszállítós céget csináltok?
KA: Két gyerek után nem találtam olyan állást, amihez kedvem lett volna. És akkor jött a Juli! Beszélgettünk, beszélgettünk, aztán egyszer csak nyakig benne voltunk.
RJ: Nekem ez már a második kísérlet, nagyjából egy éve volt egy boltunk a Fény utcai piacon, ahol hasonló ételeket próbáltunk eladni. Több évig ért bennünk (a férjemmel) a terv, sok külföldi helyet megjártunk Barcelonától Rómáig tanulás végett, amiket összegyúrva végül megszületett a Marsbéli Bolt. A Fény utcai piac erre nem volt vevő, pár hónap után bezártuk a boltot. Soha többet nem akartam főzni, idén szeptemberben állást próbáltam keresni a szakmámban, rájöttem, hogy lehetetlen, „kényszervállalkozóként” újra főzésre adtam a fejem.

ÍB: Építettetek egy hatalmas konyhát? Hányan dolgoztok a Marsbéli boltban?
RJ: Anyukám meg én vagyunk a biztos pont a konyhában, de most épül a csapat. De négynél többen soha nem leszünk, az biztos! Andi, és Kati a marketingben segítenek.

ÍB: Kaja a Marsról. Nagyon jó kis név! Ez kinek az ötlete volt?
KA: Öröklött, én már készen kaptam.
RJ: Én is imádom, bár az előző boltnál, aki meghallotta azt mondta, hogy valószínűleg a szörnyű név miatt mentünk tönkre – semmi köze az ételhez, kapszulákra asszociálnak, stb. -, de olyan erős érzelmeket (inkább negatív) váltott ki, hogy mindenki megjegyezte, tehát elértük a célunkat.


Andi és tündérkéi

ÍB: Mi a célotok ezzel a vállalkozással? Megmutatni, hogy lehet jót is plasztik dobozban házhoz vinni?
KA: Igen! Meg, hogy nem muszáj lepukkant kifőzdék lepukkant kajáját enni, vagy pizzát csak azért, mert egész nap egy íróasztal mögött ülsz.
RJ: Én nem vagyok ilyen térítős fajta, inkább csodálkozom és persze örülök, hogy tényleg sok embernek ízlik, amit főzünk.

ÍB: Honnan szerzitek az inspirációt a heti menükhöz? Szakácskönyv? Blogok? Saját receptek?
KA: Mindegyik, és sokat alkudozunk rajta:)
RJ: Csatlakozom Andihoz.

ÍB: Van kedvenc szakácskönyvetek?
KA: Az internet. Azon belül talán a.bbc.co.uk/food/, és persze mindenki barátja, a google. Keresek valamit, megnézek rá néhány receptet, aztán összekombinálom a szimpatikus elemeket.
RJ: Mindig az új a kedvenc, és a 20. szakácskönyvnek ugyanúgy örülök, mintha az első lenne. Jamie Oliver minden könyve megvan, és van egy francia, csak zöldséges könyvem is, ami szuper.


Juli és tündérkéi

ÍB: Karácsonykor milyen különlegességeket készítettetek? Mi volt a menü?
KA: 24-én és 26-án nem voltunk itthon, 25-én pedig ezt ettük:
előétel: gravlax (ez nekem különlegesség volt, és minden józan ész elenére úgy csináltam karácsonyra, hogy előtte nem próbáltam ki. ez hidegen, sokáig pácolt lazac, gyakorlatilag a pác főzi meg a húst, rengeteg kaporral, meglepett mennyire jó, ráadásul napokkal korábban kell bepácolni, és utána már csak tálalni:), pirítós, saláta
leves: zöldborsókrémleves piritott szalonnakockákkal
főétel: ánizzsal-teával füstölt kacsamell (ez talán még különlegesnek számít, viszonylag egyszerű és nagyon hálás recept), tamarindöntetes diós saláta, krumplipüré, 24-i maradék majonézeskrumpli és franciasaláta
desszert: tiramisu (plusz a mézeskalács, és a millió aprósüti, amit a Mamám sütött), ja, és házi bonbonok, kinai 5fuszeres volt a legkapósabb!:)
RJ: Karácsonyra nem különlegességet, hanem megszokottat, és előre elkészíthetőt választottam, nem akartam a konyhában tölteni az időt, és tavaly kiderült, hogy a gyerekek olyan eksztázisban vannak, hogy praktikusan nem is esznek semmit. Így lett a mindenki kedvence 4 órás sült kacsacomb aszaltszilvás-körtés párolt lilakáposztával és kacsazsíors tört krumplival, igazság szerint a sütire nem is emlékszem.

ÍB: Tervek 2010-re? Hova fejlődik a Marsbéli Bolt?
RJ: Szeretnénk kialakítani azt a néhány kisebb cégből álló vevőkört, ahol az embereknek számít a személyes kapcsolat, a friss, finom ebéd, akikkel naponta megbeszélhetjük mi ízlett, mi nem, mit főzzünk jövő hétre. Olyanok, mint a mostani vevőink, akiket szinte barátainknak tekintünk. Szeretnénk újabb termékekkel is bővülni, van egy csomó ötletünk, merre tovább, de ezekről még korai beszélni, először az ebédfőzést kell tökéletesen csinálni.

És, hogy miért is mutattam be őket?

Tetszik a lelkesedésük. Tetszik, hogy valami ÚJAT és JÓT szeretnének nyújtani. Végre egy olyan kajakiszállítós cég lépett a színre, akik VALÓBAN nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre. A menüik egyáltalán nem hétköznapiak. Különleges, frappáns fogások kerülnek a menübe minden héten. Akadnak húsos és vega kaják is, ez utóbbi szintén örvendetes! Fiatalosak, lendületesek, nyomulnak a FaceBookon, blogot írnak, kíváncsiak a véleményekre, ebből próbálnak tanulni, fejlődni. És remek a humoruk!:-)
Remélem, lelkesedésük hosszú távon töretlen marad és ha éppen nincs lehetőségetek/kedvetek főzni, de ennétek valami jót, hát rendeljetek Tőlük!

Elérhetőségeik:
weboldal: http://www.marsbelibolt.hu
heti menü: http://www.marsbelibolt.hu/jovo-het
blog: http://www.marsbelibolt.blogspot.com

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007