Keresés a blogon

Kakukkfüves gombakrémleves sonkás grissinivel

Nov 27th, 2009 by Ízbolygó | 0

Zsúfolt lett az évvége. Leadások, az oviban Mikulás és karácsonyi műsor megszervezése, ajándékok beszerzése a családnak és az ovisoknak és a lassan 5 hetes MiniPötty ellátása. A nagyovis lányom napközben általában oviban van, kivéve amikor nem. Olyankor már-már úgy érzem polippá kellene váljak és karokat növesszek. Mert büfiztetni és közben “ollózni egy koronát”, ehhez bizony kevés a kettő.:-) Jövő héttől pedig már Advent! Azt tervezem, hogy az oviban újraindítom a Manókonyhát, amikor is adventi finomságokat készítenénk a lelkes kiskuktáimmal. Terv megannyi, csak az idő tengelyen kell jól egyensúlyoznom… Közben meg csak gyarapodnak a nem posztolt finomságok. Ez a gombakrémleves is két héttel ezelőtt született. A krémlevesek esetében bírom, ha csak 1, max. 1 fajta zöldségből készül (hagymán kívül). Így adja ki leginkább az ízeket ill. a fűszerezéssel lehet variálni, meg a hozzá kínált kísérővel. Az alaplével manapság úgy vagyok, hogy krémlevesnél hanyagolom. Húsalaplét azért nem, mert a hússal nem vagyok mostanában barátságban, a zöldségalaplét meg az előbb leírtak miatt. Azt az ízt akarom CSAK érezni, amiből készült. Nem mást. Most répát is tettem a gombához, ill. egy szem krumplit, előbbitől kissé édeskésebb, utóbbitól krémes, sűrű lett.
A sonkás grissini pedig remekül harmonizált a levessel.

Hozzávalók:
fél kg csiperke gomba
egy maréknyi erdei gomba, szárítva
1 nagyobb sárgarépa
1 fej hagyma
1 szem burgonya
1/2 dl tejszín
1 dl tejföl

frissen őrölt bors
8 ág kakukkfű
fél citrom leve

A szárított gombát folyó vízben átmostam, majd annyi meleg vízbe, ami ellepte, beáztattam még reggel. Két órával később a hagymát, gombát, sárgarépát és a burgonyát megpucoltam, és felkarikáztam/kockáztam. Olívaolajon a hagymát megfonnyasztottam, a gombát, a répát és a burgonyát rádobtam és kicsit együtt pároltam őket, majd felöntöttem az erdei gombával és az áztatólevével, valamint kevés vízzel pótoltam még. Só, bors, kakukkfű ízesítette. Amikor a zöldségek megfőttek, botmixerrel homogenizáltam. A tejszínnel és a tejföllel gazdagítottam, ill. fél citrom levével savanyítottam rajta.

Sonkás grissni
A grissiniket betekertem prosciutto crudoba és 180 fokon sütőpapírral bélelt sütőlapon 5-8 perc alatt megpirosítottam őket.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007