Keresés a blogon

Karácsonyi levesek – Kakasleves Calvadosszal

Jan 6th, 2010 by Ízbolygó | 0

2006: Gyöngytyúkleves konyakkal, 2007: Fácánerőleves tokajival, 2008: szintén fácán, 2009: kakasleves. Brutál finom volt. Még az überkritikus nagyszülők is meghümmögték, végre egy jó leves.
Sztem a fácán méltó ellenfele, nekem jobban ízlik, de elvitathatatlan tény: ez is remek volt!

A karácsonyi menü gerince 2 db 4,5 kg-os kakas volt, amit Mr.ÍB szerzett a tejfakasztó bulira. Rendelt egy 5 kg-os kakast, aztán a szállító hozott kettőt, mert hát “csak” 4,5 kgosak voltak!:-))) Ez a mennyiség sok lett volna tejet fakasztani, így a kakasok meredt lábakkal figyeltek egy barátunk fagyasztójában, várva jobb sorsukat. Ami Karácsonykor elérkezett. A leves mellett Coq au vin-t készítettünk. A fagyott kakasok egyrészt hatalmasnak és félelmetesnek tűntek, így Mr.ÍB szedte szét alkatrészeire. Meg nekem addig nem nagyon megy a feldolgozás, amíg feje is van (brrr). Megcsinálom, ha nem akad vállalkozó kedvű, de legszívesebben áttestálom a feladatot. Pöttyöm persze nem győzte csodálni őket. Benézett a hasüregbe, anya! itt meg mi van? Miért lukas?, tapogatta őket. Belenéztem a szemébe anya! Jáááj….
Szóval Mr.ÍB szétkapta az állatokat alkatrészeire, amiket szétválogattunk. Lábak, szárnyak, mell egy részéből készült a coq au vin, a maradékból (még így is a leghatalmasabb lábasom kellett) lett a leves.

Már korábban is szót ejtettem róla, hogy a húsleveshez/be remekül illik az alkohol, ill. a visszamaradó ízanyag. Locsolom is bele szépen, remekül elmélyíti az ízeket.

Hogyan készült?
A húst hideg vízben felteszem főni, ha szerencsém van, a hab magától elfő forrás után, ha nem, hát lehabozom. Ezt követően teszem bele a megtisztított répát, gyökeret, zellergumót, karalábét, hagymát(mindent egyben!).  Teatojásba teszem a megtisztított fokhagymákat, a tarkaborsot és azt is a levesbe engedem. Öntök még rá annyi vizet, hogy ellepje az alapanyagokat, majd takaréklángon elkezdem főzni. Amikor már a hús kezd puhulni, megkóstolom a levest, sózom és bőven ellátom frissen őrölt borssal is. Amikor minden alapanyag megpuhult benne, a zöldségeket és a húst is külön-külön tálra szedem, majd a lébe beleöntöm a Calvadost (1,5 dl) és a végén finomhangolom a levest. A legjobb, ha egy napig állni tud a levest, vagy legalább egy éjszakát, mert így jobban összeérnek az ízek. A levest óvatosan felmelegítem, majd egyre finomabb szűrőkön, végül egy finom szövésű konyharuhán/peluson átszűröm. Tálaláskor dobok rá perezselyemzöldet is.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007