Keresés a blogon

Karamellás-almás leveles rétes mogyoróval

Nov 4th, 2009 by Ízbolygó | 0

Hideg van. Reggel a hőmérő a nulla fokot nyaldosta. Jó itthon bevackolni. Babaillat és meleg. Most aztán jöhetnek a kalóriadúsabb kaják ill. azok az alapanyagok, amiknek ilyenkor van a szezonja. Ilyen például az alma és a csonthéjasok. Dió, mogyoró, mandula. Kerülhet süteménybe vagy a reggeli müzlinkbe, de párosíthatjuk sajtokkal vagy húsokkal is őket.

A hagyományos réteslap helyett manapság mind többször használok leveles tésztát. Könnyebben kezelhető, kevésbé szakad és remekül beválik mind sós, mind édes változatban is. Igazi JollyJoker a hűtőben. A leveles rétes pedig elsőszámú kedvencünké lépett elő.

Hozzávalók:
6 közepes alma
1 lime leve
15 dkg mogyoró
1 rúd leveles tészta
1 tojás sárgája
vanília fagyi

Karamellszósz:
12,5 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
4 dkg vaj

A kristálycukrot karamellizálom. Ehhez a cukrot vastag falú serpenyőbe öntöm, majd közepes lángon hagyom, hogy a hőtől a cukor karamellizálódjon. Nem kell hozzányúlni! Majd a lángról félrehúzva belekeverem a tejszínt és a vajat is. Ismét láng fölött homogenizálom.
A karamell felhasználási területe igen széles: ízesíthetjük vele kávénkat, kanalazhatjuk magában, de a réteshez is használhatjuk.
Az almákat meghámozom, magházukat kiszedem, majd nagylyukú reszelőn lereszelem. A lime levével meglocsolom.

A fent leírt módon elkészített karamellszószhoz adom az almát és a mogyorót (ami maradhat egészben, de durvára is vághatjuk) és összefőzöm a masszát. A lényeg, hogy az alma nedvességtartalmának nagy részét főzzük el. Közben a mogyoró is puhul, pirul. A kész masszát a kitekert leveles tésztára kenem, majd rétesszerűen felgöngyölöm és sütőpapírostól egy sütőlapra emelem. A tetejét megkenem a tojás sárgájával és 180 fokon pirosra sütöm nagyjából 20 perc alatt. Langyosan pár gombóc vágott mogyoróval megszórt vaníliafagyival maga a mennyország.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007