Keresés a blogon

Kenyérszűkében mi is a teendő?

Jan 3rd, 2008 by Ízbolygó | 0

Megint úgy döntöttem, nekiállok kenyeret sütni. Ennek részben az “undok fiúként” elhíresült fiatalember bloggerkörökben szélsebesen terjedő receptje ill. kíváncsiságom eziránt, valamint a vasárnapi kenyérszűke volt az oka. Így aztán gyorsan nekiugrottan “undokfiúzsemlét” és mazsolás zsemlét gyártani. Az undokfiúzsemle valóban igen gyors (DagasztásNélküliKenyér-hez képest villámsebes) és állagát tekintve is szuper, az eltarthatóságáról nem is beszélve! Szóval undok fiú zsemléje (Mademoiselle, Dr.Pepper és KicsiVú) engem is meggyőzött!
A mazsis zsemlék az egy korábbi posztomban már szerepelt kalácsból születtek, mivel a tészta ugyanaz, csak most zsemléket formáztam a tésztából.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 és 1/4 ek szárított élesztő
2,5 tk só
5 dl meleg víz
1 dl tej
1 ek méz

Kicsi Vú ötlete alapján én is a kevert lisztes verziót (sima és teljes kiőrlésű) használtam. A liszteket kimérem, majd belekeverem a szárított élesztőt és a sót. A folyékony dolgokat (meleg víz, tej, méz) külön tálban keverem össze, majd a liszthez öntöm és egy villával egyneműsítem. A tálat lefedem és meleg helyre teszem. 1,5 óra alatt jelentősen megnő a tészta térfogata, ekkor lisztezett munkalapra öntöm, pár mozdulattak hengert formálok belőle és 8 részre osztom. Mind a 8 részt 2x meghajtom és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem hajtással lefelé. A sütőt előmelegítem 240 fokra és egy vízzel félig telt tepsit teszek a sütő aljába. Mire a sütő felmelegszik, addigra a bucik is tovább nőnek:-) Ekkor a sütőbe tolom őket és 20 perc alatt kemény héjú, belül foszlós bucikat sütök belőlük. Íme a bizonyíték:

Mazsolás zsemlék

A tészta receptjét itt megtalálod,. A különbség:
amikor megkelt a tészta 7 cm átmérőjű golyókat formálok a tésztából és sütőpapírral bélelt sütőlapra ültetem őket. Amíg a sütő felmelegszik 180 fokra addig nőnek még, úgyhogy nem célszerű szorosan egymás mellé tenni őket!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007