Keresés a blogon

Körtébe töltött birsalma és édeskömény pisztáciával, mandarinolajjal

Nov 24th, 2010 by Ízbolygó | 0

Hello! A blog gazdája vagyok. Sokat főzök, keveset alszom. Még sincs idő, hogy ide is felkerüljön legalább a töredéke… Minden héten megígérem, hogy a következő héten máshogy lesz.

Hétfő délelőtt: a hét indítása, a legdurvább nap a héten. Minden héten. És még Sok kicsi felajánlásom napja is. Telefonok, jövésmenés, jóég Mininek nincs ebédje, meg nekem sem, megint telefon. Nyomorszéle, millió zsepi, az idő megáll, telefon csörög, nem veszem fel, majd visszahívom…agyam kattog, mit kéne… mit kéne még tenni, hogy ne legyen ilyen gyereksorsok… Sírok, írok, aztán azt veszem észre, eltelt 3 óra… már az én gyomrom is jelez, toljunk valamit, mert ez nem állapot. Mi van itthon? Édeskömény-körte-birs. Savanykás-ánizsos ízek. Mehet a csillagánizs is. 10 perc és már kóstolom és ujjongok, mint a hülye amerikai filmekben a tinicsajok. Tudod, mint amikor toporzékolva visítanak, annyira örülnek. Valahogy így ujjongtam én is. Persze visítani azért nem… 35 magasságában azért mégsem.

Hozzávalók:
1 birs
1 körte
fél édeskömény (ez egy nagyobb darab volt!)
1 narancs leve
1 csillagánizs

1 tk szecsuáni bors
mandarinos olívaolaj
1 marék pisztácia finomra vágva
2 kanál vaj
kevés szőlőmagolaj
(balzsamecet)

A szőlőmagolajat és a vajat összeolvasztom. Közben a birset meghámozom, kis kockákra vágom, az édesköményt vékony csíkokra, majd a vajas-olajos keveréken megsütöm, közben ráfacsarom a narancs levét és hozzáadom a csillagánizst is. Sózom, szecsuáni borssal illatosítom. A körtét hosszában félbe vágom, a magházát kikanalazom, majd vágásfelülettel lefelé a serpenyőbe fektetem és kicsit megkaramellizálom. A körtébe betöltöm a birs-édeskömény keverékével. Finomra vágott pisztáciával megszórom, mandarinos olívaolajjal meglocsolom. Esetleg egy kevés balzsamecettel mélyíthetjök tovább a dolgot.

Egy ötfűszeres kacsa mellé méltó társ! Figyelem! Közeleg a karácsony, ez akár karácsonyi asztalra való finomság. Igazi karácsony ízű-illatú!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007