Keresés a blogon

kukTanoda -Gasztrokaland gyerekeknek (nyáron is!)
Interjú Bogos Elzával

Jun 14th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ma végre bemutatom nektek Bogos Elzát. Három gyermekes anyukaként, most, hogy a „kicsikből” nagyok lettek, elindította vállalkozását. Ez eddig nem egy nagy újság, gondolhatnánk, hiszen a Év Anyavállalata szavazáson is rengeteg anyuka szerepelt, olyanok is, akiknek több (akár 5!) gyermek mellől vállalkoznak. Sag schon…. No de Elza, nem kisebb dolgot indított, mint az ország első és ez idáig egyetlen gyermek főzősuliját! Ez mekkora!

Profi konyha, dinamikus színekkel, gyerekbarát kialakítás, séfek és lelkes gasztrománok tanítják itt az iskoláskorú, gasztronómia iránt érdeklődő, de minimum az iránt nyitott nemzedéket. Hiszen miért is várjuk el, hogy legyen mind több Michelin csillagos étterem, amikor a piac még nem feltétlenül érett rá? Azonban itt a következő generáció. A felelősség pedig a miénk. Szülőké. Hogy már kicsi korban mit plántálunk beléjük. Az igénytelenséget az étellel, az étkezésekkel kapcsolatban, avagy a minőségre való törekvést, hiszen önmagukkal szemben ill. az egészségünkkel kapcsolatban is ez a legkifizetődőbb.

A kukTanoda tulajdonosával Bogos Elzával beszélgetek.

Ízbolygó (ÍB): Milyen indíttatásból vágtál bele a KukTanodába? Szenvedélyed a gasztronómia
Bogos Elza (BE): A KukTanoda ötletét az adta, hogy kisebbik fiam Soma, kiskora óta nagy érdeklődést mutat a főzés, a gasztronómia iránt és neki kerestem főzőiskolát, ahol azon túl, amit én meg tudok tanítani neki, komolyabb tudásra is szert tehetne. Miután Budapesten és környékén nem találtam olyan helyet, amely gyerekekkel foglalkozna, külföldön viszont annál többet, így felmerült bennem, hogy létre kellene hozni egyet. A főzés számomra is kellemes időtöltés, kreativitást igényel és jó családi program is. Bár nagyon régóta főzök, kamaszkorom óta, mégsem tudtam megunni. Szerencsére a családom és barátaim is nagyon értékelik újításaimat, így a lelkesedésem meg tudott maradni az évtizedek során is.

ÍB: Korábban mivel foglalkoztál?
BE: Korábban volt néhány nagy fordulat az életemben, eleinte építésznek tanultam és egy nagy cég beruházási osztályán dolgoztam, de aztán a gyermekekkel otthon töltött évtized alatt közgazdasági végzettséget szereztem, majd művészetmenedzsmentet tanultam. Az elmúlt években saját mozaikmunkáimmal foglalkoztam és egy kis galéria megnyitása volt az álmom, de aztán a gazdasági világválság nem kedvezett ennek az ötletnek. A KukTanoda indításának is kockázatos időszakot választottunk, de én nagyon hiszek benne, ezért nem kifejezetten az üzleti terv alapján döntöttünk a mostani indulás mellett.

ÍB: Vannak saját gyermekeid is? Ők is szeretnek sürögni-forogni a konyhában?
BE: Három gyermekem van: Rebi 17, Dávid 14 és Soma 12 éves. Mindannyian otthonosan mozognak a konyhában és nagyon nyitottak az újdonságokra. Persze ez egy kicsit a Nagyinak is köszönhető, aki óvodás koruktól kezdve szívesen foglalkozott velük, nagy türelemmel és szeretettel. A másik dolog, ami nyitottá tette őket, az a külföldi utazásaink során megkóstolt és kipróbált sok-sok nemzet konyhája, amelynek köszönhetően különböző „ízvilágok” tárultak fel előttük és ma már otthon is kérik ezeket a különleges ételeket.

ÍB: A KukTanoda létrehozásánál lebegett a szemed előtt külföldi példa? Ha igen, milyen
BE: A főzőiskolánk megalapításánál szinte csak külföldi példákra tudtam hagyatkozni. Amerikában, Angliában, Franciaországban nagy hagyománya van a gyermek főzőiskoláknak, ezek működését tanulmányoztuk, amikor belefogtunk a mienkbe. Ott sok iskola is együttműködik ezekkel a főzőiskolákkal és a gyermekeket csoportosan is elviszik a foglalkozásokra. Jól összekovácsolhat egy-egy társaságot az együtt töltött kreatív foglalkozás, alkotás és közben olyan dolgot tanulhatnak, amit egész életükben hasznosíthatnak. A magyar példák, amelyek szintén hasznomra voltak, a Budapesten működő felnőtt főzőiskolák. A Csillagánizs vezetője, Mach Tímea szintén ellátott hasznos tanácsokkal, az iskola működtetésével kapcsolatban. Neki ezúton is köszönöm bátorítását és őszinteségét.

ÍB: Mik a KukTanoda célkitűzései?
BE: Azt szeretném, ha a KukTanoda egy olyan hely lenne, ahová a gyerekek szívesen visszajárnak, mert jól érezik magukat, mert sokat tanulnak, mert jó buli együtt főzni a barátokkal. Felnőtt korukban pedig talán majd úgy emlegetik, hogy a hely, ahol megtanultam főzni. Eddigi foglalkozásainkon azt tapasztaltam, hogy iszonyú kíváncsiság van bennük a főzés, az alapanyagok, a fűszerek iránt. Az együtt főzés pedig rendkívül szórakoztató számukra. Büszkén csomagoltatják be alkotásaikat, hogy hazavihessék a szülőknek is megmutatni. Szeretném, ha jól éreznék magukat nálunk és minél több hasznos dolog, megmaradna a fejükben, amikor távoznak tőlünk. Azt hiszem, ez lenne számunkra a legjobb visszaigazolás. Az már csak hab lenne a tortán, ha az egészséges, tudatos táplálkozás irányába sikerül Őket elindítanunk, hiszen ez is egy fontos célkitűzésünk.

ÍB: Milyen jellegű órákra számíthatnak a jelentkezők? Milyen a tematika?
BE: Az órarendünk nagyon változatos, a délutáni tematikus foglalkozásaink a házi pékségtől, a nemzetek konyhájáig mindent felölelnek, de vannak kifejezetten cukrász foglalkozások is.
Minden nagyobb ünnep előtt készülődünk az adott ünnepre, nemcsak az ételekkel, süteményekkel, hanem ajándékkészítéssel is.
Hétvégenként szülinapi főzőpartit lehet nálunk tartani, ahová a gyerek meghívhatja barátait, családtagjait egy közös főzésre.
Vannak 4 hetes alapozó tanfolyamaink is, ahol egy kicsit jobban el lehet mélyedni a konyhai eszközök használatában, a fűszerek megismerésében…
Szombat délelőtt lehet Papás főzésre is jelentkezni, ahová kettesben kell érkezni az apukával, és aztán megtanítunk néhány hétvégi reggeli, vagy vacsoramenüt, hogy aztán otthon már önállóan is el tudják készíteni a Mamának.
De most a napközis nyári főzőtábor a sláger nálunk, ahol 5 nap alatt 5 nemzet konyhájával ismertetjük meg a gyerekeket.

ÍB: Hány éves gyerekek jelentkezhetnek?
BE: 6 éves kortól 18 éves korig várjuk a jelentkezőket, természetesen minden korosztálynak más jellegű órákat ajánlunk.

ÍB: Nyáron is nyitva vagytok?
BE: Nyáron végig táborokat tartunk, de még nem telt be minden hely, folyamatosan lehet jelentkezni. Emellett hétvégenként nyáron is van lehetőség szülinapi partit tartani.

ÍB: Milyen egyéb óratípusokkal kedveskedtek?
BE: Ősztől mindenképpen bővíteni akarjuk a palettát, ételallergiás gyerekekkel és szüleikkel is szívesen foglalkoznánk, dietetikus tanácsadónk tanácsadást is fog tartani számukra.
Továbbá, ősztől kismamáknak is indítunk foglalkozásokat a kisdedek hozzátáplálásáról. Iskolai osztályoknak most dolgozunk ki olyan programot, amelyen nagy létszámban is részt vehetnek. Sok tervünk van még a következő iskolai évre, de a nyári tapasztalatok biztosan segítenek majd pontosan kidolgozni azokat.

A kukTanoda elérhetőségei:
kukTanoda-Gasztrokaland gyermekeknek
1071 Budapest, Damjanich utca 11-15.
info@kuktanoda.hu


Tel: 20/913-1961

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007