Keresés a blogon

Legfinomabb libacomb evör és a birsalmás lilakáposzta

Feb 2nd, 2011 by Ízbolygó | 0

Márton napja már rég tova, de a karácsonyi levesből maradt pár combi, így ezeket azonmód hasznosítani kellett. A libacomb nehéz téma, konfitálni jó vagy előpuhítani levesben/fólia alatt. Én most a levesben puhítással értem el azt az állagot, amikor mindenki csak felsóhajt és nekiesik: kívül roppan, belül omlik, a csont kifordul. VESZEDELMESEN JÓ!

Hozzávalók:
4 libacomb
2 sárgarépa
2 gyökér
1 paprika
1 fej fokhagyma

Frissen őrölt bors

Párolt káposzta
2 birsalma
1 kisebb fej lilakáposzta
2 nagy fej lilahagyma
2 ek libazsír

Frissen őrölt bors
4 dl tokaji édes szamorodni
4 ek barna cukor
Fél tk őrölt kömény

A libacombokat megmosom, leszárítom. A sárgarépát, gyökeret megtisztítom és felkarikázom. A paprikát kicsumázom. A fokhagymát megpucolom. Egy akkora edényben, amibe beleférnek a combok is majd, a zöldségeket felöntjük vízzel és felfőzzük a levest. Közben a combokat sóval, borssal bedörzsölöm. Ha felforrt a „leves” beleteszem a combokat. A lé fedje be a combokat tökéletesen! Így főzöm nagyjából egy órát vagy amíg a villa könnyedén nem hatol a húsba.
Ha megpuhult a hús, kiveszem a combokat és sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetem őket, bőrös oldallal felfelé. Sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokon nagyjából fél óra alatt ropogósra sütöm a combokat.

A lilakáposztát legyalulom, majd fél ek sóval átforgatom. A libazsírt felhevítem, a vékony csíkokra vágott lilahagymát megpirítom benne. Ehhez adom a káposztát, sózom-borsozom-megszórom a cukorral és a köménnyel. Kevés szamorodnit öntök alá, lefedem és így párolom. Ezt követően folyamatosan pótolom a bort a káposzta alatt.
Amikor már majdnem kész, hozzáadom a kockákra vágott birseket. Az edényt lefedve a forró gőzben ezek is gyorsan megpuhulnak.

Megjelent a Blikk Nők Konyha 2010. novemberi számában.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007