Keresés a blogon

Lekvárok – Eper (bazsalikomos, pillecukros, csokis…)

Jul 9th, 2010 by Ízbolygó | 0

Bár az eperszezon az esőzések miatt gyorsan véget ért, múlt héten az egyik este még belefutottunk egy szlovák szállítmányba. Az ára sem volt magas, így lecsaptunk 10 kg-ra. Már a bodzásnál is írtam, hogy az eper az nálunk nagyon bejön, de sajnos minden évben felesszük frissen. Lekvárként még nem végezte soha. Pedig ricottás palacsintán a legfinomabb!
Igyekeztem a 10 kg-val ügyesen sáfárkodni, hogy készüljenek olyanok, amiken már régóta fáj a fogam. 4 féle készült:
bazsalikomos-fehércsokis,
balzsamos-lime-os,
étcsokis-whiskys
és pillecukros
(marshmallow).

Nem is tudom, melyik lett a legfinomabb… Talán a pillecukros.:-) Lefotózni viszont a fehércsokis-bazsalikomosat fotóztam.:-)

Pontos arányokat nem tudok írni, mert éjnek évadján főztem őket és nem jegyzeteltem, mert az alvás lebegett lelki szemeim előtt. Azonban a folyamat minden esetben hasonlóképpen zajlott:
epret megmosom, kicsumázom, négybe vágom. Befőzőcukorral leszórom. Citrom/lime levét ráfacsarom, a vaníliát hozzáadom. Felfőzöm. Ilyenkor adom hozzá az alkoholt, hogy elforrjon és csak az extraktok maradjanak benne, a balzsamecettel hasonlóképpen járok el. A csokit mindig a legvégén tördelem bele, a forró lekvárban úgyis elolvad. A bazsalikomot apróra tépkedem és szintén a végén keverem csak bele.

A pillecukrosnak itt e receptje:
Hozzávalók:
1,5 kg eper
50 dkg befőzőcukor 2:1
1 cs Dzsemfix 3:1
2 lime leve
1 vaníliarúd
25 dkg pillecukor
2,5 dl tejszín

Az eredeti recept 40 dkg pillecukrot írt és azt, hogy ezt 1,5 dl tejszínben kellene felolvasztani. A pillecukor mennyiségét igen sokalltam, nekem a 25 dkg olvadt fel nagy nehezen 2,5 dl tejszínben…
A lényeg a lényeg, hogy az epret meg kell mosni, kicsumázni, aztán négybe (mérettől függően 8ba) vágni. Befőzőcukrot rászórom, lime levét rálocsolom és fél órát békén hagyom. Aztán rászórom a Dzsemfixet, felfőzöm a felhasított vaníliarúddal. Közben a pillecukrot egy kis lábasban felolvasztom a tejszínben.
Az elmosott üvegeket és tetejüket egy nagy kondér vízben rotyogtatom felhasználásig.
Amikor az eper felforrt, rotyogtatom 5 percig, majd hozzákeverem a pillecukros részt. Csipesszel kivadászom az üveget, beletöltöm a lekvárt, lezárom, fejre állítom 5 percre és mehet is a verembe, várni, mikor kerül sor rá.

A pillecukros ötletét a Lecker 2010/05 száma adta.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007