Keresés a blogon

Liofilizált málnás és kandírozott ibolyás omlós kekszek, avagy “Ozsonna a meggyesben”

Jun 14th, 2012 by Ízbolygó | 0

“-Holnap új nap virrad, fiam. Mosakodj meg, igazítsd el a hajad, dúdolj egy kis dalt, és indulj. Semmi mást nem mondhatok. Olyan régóta élek ezen a földön. Sose tagadtam le a hibáimat. Nem szeretem a tökéletes embereket. Megéri, hogy búra alatt élj, csak mert attól félsz, hogy megsebesülsz? Van értelme lakat alá zárni a lelkedet, csak azért, nehogy kirabolja valaki? Éld az életet, ahogy neked tetszik. És amikor mélyre kerülsz, legyen bátorságod kimondani: Csak azért sem adom fel! Kezdem elölről! Semmi nyavalygás vagy siránkozás! Az élet szép, fiatalember, feltéve, hogy éled. Amikor vele együtt haladsz. Néha sárban, máskor meg rózsakertben. Őrizd meg az emlékeidet, és lépj tovább… Bolyongás a létünk ebben a világban. Bolyongás ég és föld között. Gyere, igyunk még egy utolsót!”

Oly régóta készülök ennek a posztnak a megírására. Még április közepén éltük át azt a csodát, amit Gyenes Szilvi megálmodott, Jaksa Timiék és a TEFesek megörökítettek egy messzi-messzi meggyesben… Öröm egy ilyen csapatnak/ban dolgozni, ilyen kreatív alkotásokba a gasztronómiát, az ételeket belevinni. Hisz maga a főzés-sütés is alkotó folyamat. Ebben a hihetetlenül inspiratív munkában barátnőm B igen hatékony és vibráló segítséget nyújt. Az együtt sütések-főzések-fotózások pedig az összes eddigi projetünk kimagasló élményanyagát adták.:)

De hogy is zajlik a munka? Oltári előkészítés… színkódok, hangulatok egyeztetése, majd jön a gasztro-kreatív folyamat. Ahogy a stílust, színeket, hangulatokat, megpróbáljuk megfogni és egy-egy ételbe sűríteni. Ezt a részt imádom!

Nézzétek csak a videót! Ilyen lett!


A képre kattintva indul el a videó!

Képeket csak telefonnal készítettem, bocs érte…

És aki ügyesen végignézte a képeket, azoknak itt egy szuperklassz keksz recept!


A málnás…

Hozzávalók:
Mércének: 1 cup szett
1,5 cups puha vaj
2/3 cup cukor
1/4 cup porcukor
1 tk reszelt citromhéj
2,5 cups liszt
1/2 cup étkezési keményítő
csipet só

A színezéshez:
liofilizált málna
kristálycukor
*
kandírozott ibolya
kristálycukor

A vajat a kétféle cukorral felhabosítjuk. Hozzákeverjük a citromhéjat, a lisztet, a keményítőt és a sót, majd elfelezzük a létrejött tésztát. Mindegyikből 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk, folpackba csomagoljuk, majd ha sietünk (mindig:) fagyasztóba tesszük 20 percre, ha ráérünk, akkor mehet a sima hűtőbe 2 órára. Ezt követően szeleteljük és a süti korongokat mozsárban finomra tört liofilizált málna és kristálycukor vagy finomra őrölt kandírozott ibolya és kristálycukor keverékébe forgattuk. 180 fokon 10-12 percig sütöttük. Épp csak aranyszínű legyen.


Az ibolyás…

Az alaptészta innen van, a többi saját ötlet alapján.

Az idézet Alkyoni Papadaki: A Hold színe

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007