Keresés a blogon

Luxus desszert alap anyagokból

Jun 5th, 2009 by Ízbolygó | 0

Vannak ételek, amik alapízeket hoznak vissza a gyermekkoromból. Közös jellemzőjük az egyszerűség, az alap-anyagok. Kis csavarral, egy-két érdekes hozzávalóval azonban egészen új értelmet nyerhetnek.

Valahogy így jártam zsenge korom egyik kedvencével is. Hányszor ettük forrón, csak a tányér széléről lapátolva, mert ott már nem volt olyan forró. Keserű „cicás” kakaóporral és kristálycukorral vagy fahéjas cukorral megszórva! Későbbiekben a luxust a banános Bedecos (megvan?!) vagy még később a neszkvikk nyuszis jelentette! És a menzai darabok?! A nagy göbökkel? Brrrr.

Pedig lehet belőle igazi luxusdesszertet is varázsolni! A tejen, búzadarán kívül még két alapanyag és tessék! Csak ámulok-bámulok. Rá sem lehet ismerni! Hogyan lett a tejbepapiból ez a könnyed, stracciatella beütésű desszert? A stracciatella pedig bejön. Legyen krémes, olasz fagyi avagy bármi ami vaníliás és roppanós csokidarabkákkal van felturbózva. Akár tejbegríz….

Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg búzadara
1 ek barna nádcukor
1 vaníliarúd
csipet só
1 tojás
5 dkg jó minőségű étcsoki
friss ropogós cseresznye

A tejet és a tejszínt a felhasított vaníiarúddal, a cukorral, csipet sóval összemelegítem. A grízt a folyadékba öntöm és kevergetve megfőzöm, majd a lángról félrehúzom. A tojást szétválasztom. A sárgáját a kissé kihűlt grízhez keverem. A fehérjéből kemény habot verek és óvatosan a tojásos grízhez adagolom. Folpackot terítek a tetejére, hogy kihűléskor, ne bőrösödjön. Itt következik a kínzó várakozás. Ha kihűlt a massza az étcsokit feldarabolom, majd a tejbegrízhez keverem. Ha még langyos volt, a csokidarabkák márványosra festik majd a krémet. Majd irány a hűtő. Sok-sok ropogós cseresznyével esszük.

Családtagok vaktesztelése során igen kevesen jöttek rá, milyen „krém” is ez valójában!

Ötlet: Lecker 09/06

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007