Keresés a blogon

Maci hagymája sokféle formában (1)

Mar 17th, 2008 by Ízbolygó | 0

Tavaly kötöttem közelebbi ismeretséget a medvehagymával. Mivel a spenótot fokhagymásan szeretem, nem is volt kérdés, hogy a medvehagyma jött, látott és (meg)győzött. A múlt héten kapásból háromszor szereztem be újabb és újabb csokrokat belőle. Készült belőle fűszeres vaj, pesto, főzelék és egy húsétel is.

A medvehagyma (Allium ursinum ) igazi csemege a spenótot és izgalmas salátaféléket kedvelőknek. Illata és íze a fokhagymára emlékeztet, de annál sokkal lágyabb. Tavaszi tisztítókúrákban sikeresen alkalmazható, mivel kiválóan takarít belülről (gyomrot, a beleket és a vért). Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, “ólommentesítő” hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is. Hazánkban, a nyugati országokkal ellentétben, még nem védett növény. Gyűjtése egyetlen veszélyt hordozhat magában, mégpedig, hogy levele nagyon hasonlít a vele éppen egy időben növekvő gyöngyvirágéval, aminek fogyasztása halálos mérgezést okoz!

Elsőként a medvehagyma-rukkola pesto készítését írom le:

Hozzávalók:
10 dkg medvehagyma
10 dkg rukkola
1 marék fenyőmag
olivaolaj

frissen őrölt rózsabors
parmezán

A medvehagymát és a rukkolát megmosom és leitatom róla a nedvességet. Leturmixolom a fenyőmagot, majd hozzáadom a medvehagymát és a rukkolát és annyi olajat öntök hozzá, hogy könnyedén forogjon a turmix a masszával. (Szívesen írnám, amennyit felvesz, de amikor anyu vagy a nagyi ezt mondta, nekem égnek állt a hajam:-)) Ezt követően fűszerezem sóval, borssal és reszelek bele parmezánt is. Bőven, mert szeretem! Tiszta üvegbe adagolom, lezárom és hűtőben tárolom. Pár hónapig remekül beválik, mint ételízesítő!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007