Keresés a blogon

Magmix

May 26th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez egy olyan ropogtatnivaló, amiben nincs stabilizátor, antioxidáns, sem más szupercucc, csupán néhány fűszer, egy fehérje és sok-sok mag. Jelen esetben egy különleges fűszerkeveréket használtam a mixhez, ez pedig a cajun. A cajun-creole konyha az államok közül Louisianára jellemző. A cajunöknek a britek által a XVIII. században elüldözött franciákat hívják, creoloknak pedig a már itt élő francia bevándorlókat nevezik, akiknek konyhájára az indián őslakosok konyhája is erős hatást gyakorolt. Most pedig el ne rohanj a boltba fűszerkeveréket venni! Pár összetevőből áll csupán, otthon is elkészítheted! Kell hozzá: 1 tk. római kömény, 1 mk. őrölt chili, 1 tk. koriander, 1 tk. fokhagymapor, 2 tk. paprika, 1 tk. frissen őrölt bors, 1 tk. szárított kakukkfű, 1/2 tk. szárított oregánó, 1/2 tk. bazsalikom, 2 tk. só.

A magok tekintetében szabad a pálya, ki-mit szeret ill. mit rejt a kamra. Készülhet törökmogyoróból, földimogyoróból, mandulából, pekándióból, napraforgómagból, kesu- vagy sima dióból. Az ideális az volna, ha naponta fogyasztanánk ezeket az olajos magvakat, hiszen igen magas kálium-, kalcium-, magnézium- és nyomelem-tartalmuk miatt fontosak a szervezetünknek. Sokan csak rejtett zsiradékként gondolnak ezekre és száműzik őket az étrendjükből, pedig az olajos magvak a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak! A magokban található illóolajok jelentős része antioxidánsokban gazdag, melyek nagy segítséget jelentenek a szabad gyökök elleni harcban. Magas kálciumtartalmuk segíthet megelőzni a csontritkulást is, de cink- és szeléntartalmuk miatt akár a lecsökkent szexuális kedv visszaállítására is alkalmasak. Ez ügyben az olajos magvak közül kiemelkedik a tökmag, mely különösen fontos lehet a férfiak számára prosztataproblémák esetén. De a hormonháztartásunk rendezése kapcsán is fókuszba kerülnek a magok, így összességében a közös filmnézés egyik elengedhetetlen kellékévé avandzsálhatnak.:-)

Hozzávalók:
55 dkg olajos mag (nálam mandula, kesudió, mogyoró)
1 tojás fehérje
2 ek cajun fűszerkeverék
1 ek barna cukor
1 tk só

A sütőt melegítsük elő 120 fokra (légkeverés nem játszik!). A tojás fehérjét 1 tk vízzel habosítsuk fel, majd keverjük el benne a magokat. Ezt követően adjuk hozzá a fűszerkeveréket, a cukrot és a sót. Ezzel is keverjük jól el. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre terítsük ki a magokat, egy rétegben feküdjenek, majd toljuk a sütőbe 45 percre. Ha az idő letelt, még egy kicsit ragad a felülete, de ahogy kihűl, az teljesen felszárad és kész is a szuperropogós magkeverékünk, amit rágcsálhatunk!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007