Keresés a blogon

Mazsolás foszlós kalács

May 6th, 2010 by Ízbolygó | 0

mert foszlós kalácsot sütni nem csak Húsvétkor lehet! A lehető legfinomabb reggeli. Ahogy a langyos kalácson elolvad a vaj…. Jóég! Imádom!

Ismerősi körben végzett mélyreható kutatások alapján a túlnyomó többség abban a (tév)hitben él, hogy a foszlós-fonott az valami nagyon nagy ördöngősség. Vannak, akik eleve a kelt tésztától tartanak, pedig azt csak békén kell hagyni, hogy keljen. Gondoltam, megmutatom, hogyan lehet kevés energiaráfordítással isteni reggelit/tízórait az asztalra tenni. Mazsolával, illatos citromhéjjal, ahogy dukál! A jó tésztához pedig nem kell más, mint vaj és tejszín.

Az előkészület mindössze annyi, hogy előző este(éjszaka) össze kell állítani a tésztát. Ehhez nem kell más, mint liszt, élesztő, tejszín, mazsola, citromhéj. És IDŐ. Az éjszaka hátralévő része:-) De a keléshez nem kellünk, lezajlik az magában is!

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
12 dkg cukor
nagy csipet só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tejszín
2 tojás+ 1 sárgája
7 dkg vaj
1 (bio)citrom héja
8 dkg mazsola (rumban megáztatva)
szórócukor

A tejszínt meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet átszitálom. (Ez úri hóbortnak tűnhet, de TÉNYLEG sokkal levegősebb, lazább lesz a tészta!) A lisztet a cukorral, sóval összekeverem, hozzáadom az olvasztott vajat, a tojásokat és az élesztős tejszínt. Alaposan kidolgozom a tésztát. Ez történhet géppel vagy kézzel, a lényeg, hogy sima felületű, ruganyos tésztát kapjunk a végén. Végül beledolgozom a mazsolát és a reszelt citromhéjat is. Kelesztőtálban vagy sima tálban konyharuhával letakarva reggelig kelni hagyom.
Reggel kicsit átdolgozom a tésztát, majd három részre osztom, rudakat sodrok belőle, ezeket összefonom. Sütőpapírral bélelt sütőformába teszem és még egy fél órát hagyom kelni (ha már nagyon éhesek a kölykök, akkor ez a plusz kelesztés éppenséggel ki is maradhat). Végül tojás sárgájával megkenem, szórócukorral megszórom és 180 fokon 20-30 percet sütöm.

Forrás: borsa.hu

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007