Keresés a blogon

Medvehagymás-juhtúrós és kapros túrós rétes

Apr 8th, 2008 by Ízbolygó | 0

A múlt héten loriennél olvastam a túrós rétesről szóló bejegyzést illetve néhány igazán negatív kommentet, többek között, hogy ez egy “sz@r sznob recept”… Nekem komolyan megnyúlt az arcom ezektől a hozzászólásoktól, mivel gasztro fronton nem találkoztam még effajta bárdolatlan stílussal és nem gondolom, hogy éppen a túrós rétes tölteléke ilyen megosztó téma volna…

Szerintem egyébként a recept töltelék szempontjából igazán remek. Én mindenesetre megint tanultam valamit rétestöltelék fronton, amit e helyütt meg is köszönöm Neked lorien! Aztán addig-meddig dohogtam ezen a rosszindulatú komment témán, míg a dühöm tovatűnt, de a rétes sütés gondolata megmaradt, így a boltban egy csomag réteslapot is a kosaramba tettem. Így születtek a következő rétesek SÓS kategóriában:

Medvehagymás-juhtúrós rétes:

Hozzávalók:
1 maroknyi csokor medvehagyma (15 dkg)
8 szelet juhtúró
2 + 1 tojás
2 ek búzadara
kevés vaj

3 réteslap

A medvehagymát felaprítom, majd vajon megpárolom, sóval ízesítem. Ha kihűlt hozzáadom a 2 felvert tojást, a búzadarát és negyed órát állni hagyom. Egy nedves konyharuhára 3 réteslapot egymásra teszek, a legfelsőt megkenem olvasztott vajjal, majd rákenem a medvehagymát és elosztom rajta a juhtúró szeleteket és a hosszabbik oldalánál fogva a konyharuha segítségével feltekerem. A rúd tetejét tojásos tejföllel megkenem és 200 fokon pirosodásig sütöm.

Kapros-túrós rétes:

Hozzávalók:
fél kg túró
1 ek tejföl
2 tojás
1 tojásfehérje

2 ek búzadara
1 csokor kapor felaprítva
kevés vaj

A túrót a tejföllel kikeverem, megsózom, hozzáadom a kaprot, a tojások sárgáját és a búzadarát. Negyed órát állni hagyom, eközben habbá verem a fehérjét egy csipet sóval és a végén óvatosan a túróhoz keverem. A réteslapokat nedves konyharuhára fektetetem, olvasztott vajjal megkenem, ráhalmozom a túró tölteléket, nem túl szorosan feltekerem, a tetejét tojásos tejföllel megkenem és szintén 200 fokon pirosodásig sütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007