Keresés a blogon

Még egyszer zabpelyhes

Nov 19th, 2009 by Ízbolygó | 0

mert szeretjük. Tény: a zabpehely egészséges. Sokan mégis ki nem állhatják. Oké, simán müzliben kicsit fűrészporos… És mire megázik, a müzli többi alkatrésze megy gallyra. Finom belőle azonban a zabkása, de reggelente nem biztos, hogy van fél óránk, hogy nekiálljunk főzőcskézni. Hozzáteszem: előző este elkészítve, felmelegítve is remek. Kekszalapanyagként viszont szuper, pikk-pakk elkészül, szóval érdemes nekifutni.

Évek óta készítek zabpelyhes kekszet. Hol így-hol úgy variálom a hozzávalókat az otthon fellelhető készletek függvényében. Vannak sarokpontok, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani az elkészítésnél.
– zabpehely és a vaj kihagyhatatlan belőle
– aszalt gyümölcsök terén bátran próbálkozhatunk
– a kekszdara jó szolgálatot tesz: lágyítja a kekszünket. Aki ropogósan szereti, az viszont használjon több zabpelyhet!
– a friss gyümölcs nem válik be benne.

Érdemes kapásból duplázni a mennyiséget. Egyrészt mert fémdobozban akár egy hétig is eláll, feltéve, ha a fémdobozt a család többi tagja elől elzárjuk.

Ennek fényében itt az egyik legjobban sikerült darab:
Hozzávalók:
30 dkg zabpehely
10 dkg darált keksz (lehet liszt is, de keksszel jobb!)
5 dkg darált mandula (vagy dió, vagy mogyoró)
15 dkg olvasztott vaj
3 ek méz
15 dkg aszalt áfonya (vagy szilva, vagy mazsola, vagy sárgabarack, vagy ezek vegyesen)
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 tk sütőpor
3 tojás
fahéj, gyömbér és szerecsendió ízlés szerint

A zabpelyhet száraz serpenyőben megillatosítom, hozzáadom a vajat. Hozzákeverem a többi hozzávalót is. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd vizes kézzel diónyi mennyiségeket veszek a masszából, golyóvá állítom össze, majd kissé ellapítom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. 15-20 perc alatt aranysárgára sütöm őket.

Régebben készült:
Aszalt szilvával, dióval,
Aszalt szilvával, mandulával,
Aszalt barackos, mogyorós,
Aszalt áfonyás, mogyorós.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007