Keresés a blogon

Mentás eperfagylalt

Jun 10th, 2008 by Ízbolygó | 0

A fatornyos tolnai megyei kisvárosban (akkoriban talán mág csak község volt), ahol a gyermekkoromat töltöttem volt egy fagyis, akinél szuper főzött fagyit lehetett venni! Mivel mi közel laktunk, vasárnap néha ez volt a délutáni nasi. Akkor lementünk Öcsémmel (kaptunk 10 Ft-ot) és vehettünk fagyit magunknak ill. az Apuéknak. Ahogy vittük hazafelé, persze az övéket is jócskán elnyaltuk…mert hát “Apu tényleg nagyon olvadt!”:-))) Apu a vanília fagyit imádja a mai napig, Anyu a gyümölcsös fagyikat.

Én a stracciatella, csoki, karamell, keksz stb-ért vagyok oda, a gyermekem apja szintén a gyümölcsösért bomlik. Elárulom azt is, hogy nem túl régóta eszek ismét fagyit. Úgy 2-3 éve. Kimaradt egy jópár év, amíg nem ettem. Csak jégkrémet. És hogy miért?

Mert hatodikas koromtól pár évig nyaranta fagyit árultam. Triciklire erősített fagyisjárgányról. Bizony ám… És akkor valahogy megutáltam a fagyit. És nem azért, mert teleettem volna magam vele! Hanem mert a lecsepegő fagyit egész nap fertőtlenítős rongyokkal törölgettem. A fertőtlenítő és a bomló tejes rongy szaga rettenet büdös bír lenni. Hiába mostam kezet, ez rajta maradt. És ragadt is….

Most, így hajlott koromra azonban új fejezetet nyitok az életemben a fagylalttal való kapcsolatomnak. Eljött a házi készítésű fagyik ideje! És komolyan mondom, nincs is annál jobb desszert, mint egy meleg, nyári napon a könnyű ebéd után elkanalazni pár hűsítő gombócot.

Ez a bemutatott a második próbálkozás volt. Az első a delicious:days balzsamecetes eperfagyija volt, ami hipp-hopp elfogyott, de megállípottuk, hogy kissé édes nekünk. Ez a második saját fejlesztés. Kellemesen savanykás a lime-tól, finoman mentás és nagyon-nagyon epres!!!

Eredetileg egyébként a Heimann féle “Borhozételt” receptverseny TOP 12 győztesének tartott záróvacsora desszertje lett volna, aztán az időjárás miatt, inkább kétféle csokimousse-t (ilyet és ilyet) készítettem.

Hozzávalók:
3 lime leve és rostja
25 dkg eper apróra vágva
8 mentalevél apróra vágva
2 ek mascarpone
1 tojás
10 dkg nádcukor
2 tk alma balzsamecet
1,5 dl tej
10 dkg tejszín

A tojást a cukorral habosra keverem (legjob gőz fölött, akor sűrűbb, tartalmasabb a fagyi, de ha sietünk, simán felverve is jó eredményt ad), majd hozzáadom a többi hozzávalót is. Ha gőz fölött vertem a tojást, akkor érdemes a kész masszát hűtöbe tenni 1 órára, hogy lehűljön a masssza, annál könnyebben dolgozik majd a fagyigép. Ha lehűlt, akkor fagyigépbe töltöm és elkészítem a gyártó utasítása szerint. Ezt követően fogyasztható is. Ha esetleg marad, dobozba zárom és irány a fagyasztó.
Fagyigép nélkül:
..élni lehet, csak nem érdemes…de legalább is fagyit bonyolultabb előállítani.
A Szakácsok könyve azt írja, hogy a kész masszát egy nem túl mély, fagyasztható edénybe kell önteni és addig fagyasztani, míg kásás állagú nem lesz. Akkor kivenni és egy lehűtött tálban addig verni, amíg a jégkristályok össze nem törnek. Akkor megint fagyasztani a kásás állapotig és ismét felverni, majd irány a mélyhűtő. Állítólag így is lehet, de én még így nem próbáltam.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007