Keresés a blogon

Mézes krémes

Jan 12th, 2010 by Ízbolygó | 0

Karácsony előtt készítettem Hobbiszakács kitalálós játékára. Tartozik hozzá történet is:

Kapcsolatom a mézes krémessel még gyermekkoromban, fatornyos kis falunkban kezdődött. Lehettem vagy 4 éves… Anyukám akkor készítette először. Aztán minden évben, többször is, ahogy emlegette, ez „hálás darab”! Karácsonykor a zserbó mellé is ideális volt. Egyrészt igazi karácsonyízű, másrészt előre el lehetett készíteni, hiszen kell neki legalább egy éjszaka, hogy a krém megpuhítsa a lapokat, és mint egy masnira kötött szalag, kibomoljanak az ízek. Szerettem. Már a mézest. Aztán az anyukám középső nővére elkérte a receptet. És elkészítette. Ugyanaz a recept, ugyanazok a hozzáválók. Mégis az övé jobb lett. Nem kicsit jobb! Sokkal, de sokkal jobb! Vékony lapok, sok-sok krém, pont ahogy imádom! És az a mennyei méz zamat!!! Emlékszem, az első manóm születése után, ezt hozta be a kórházba. Faltam.:-)

Idén először, most, hogy már két Pöttyöm nézi tágra nyílt szemekkel a karácsonyfa fényeit, úgy döntöttem nekiugrok. Elkészítem én is. Így emlékezek is egy kicsit… Hiszen ez lesz az első karácsony a Nagymamám nélkül. Aki szintén nagyon szerette! Sokszor mondogatta, „ezt fogak nélkül is lehet enni! Szuper süti vén csontoknak!”, ezen sokat mosolyogtunk!

Mézes krémes
Hozzávalók:
Tészta:
3 ek méz
10 dkg porcukor
4 dkg vaj
5 ek tej
45 dkg liszt
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
Krém:
6 ek liszt
6 dl tej
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 vaníliarúd
2 tojás
pikáns lekvár (sárgabarack, erdei gyümölcs, stb.)

A mézet, a cukrot és a vajat gőz fölött egyneműsítem, majd belekeverem a tejet, a lisztet, a kissé felvert tojást és a szódabikarbónát. A tésztát négy részre osztom, kinyújtom, majd vajazott tepsi hátán, 180 fokon megsütöm. Vigyázat! Gyorsan megég! Amikor aranybarna már ki is lehet venni.

Közben a lisztet a lazán felvert tojással összekeverem, majd a tejjel és óvatosan felengedem, hozzáadom a vaníliarúd kikapart magjait és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, majd ha kihűlt a lisztes massza, elegyítem.

Az első lapot megkenem a krém felével, a másodikat a lekvárral, a harmadikat a krém másik felével.

A tetejét be lehet vonni csokival, de én így „csupaszon” szeretem. 🙂

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007