Keresés a blogon

Mézespuszedli Pötty&Ízbolygó módra

Dec 21st, 2007 by Ízbolygó | 0

Ahogy a “fazékblogger” kollégák előző heti termését elnézem, mi jócskán el vagyunk maradva a mézeskalács készítéssel. No, de egyrészt hova kapkodjunk, másrészt nálunk mindig a karácsonyt megelőző egy hétben készülnek el a mézeskalácsok, aprósütik, amiket majdan az ünnepek alatt illetve után ropogtatunk. Szóval mi most jutottunk oda, hogy legyártsuk a mézeseinket. Pötty igen lelkes volt a témát illetően, aztán amilyen gyorsan rá-, olyan gyorsan le is hangolódott róla:-) Nagyjából 2 fenyőt és 1 szivecskét szúrt ki a tésztából, majd egyéb fontos dolga akadt. Aztán vissza-vissza tért “Sedics”(=segít (mármint ő nekem)), de érdemben nem járult hozzá a kinyújtott tészta felhasználásához. Ez egyébként nagyon érdekes, mivel gyurmázni imád, de ez a tészta (gyanítom a ragacsossága miatt) nem nyerte el a tetszését. Remélem, jövőre már komolyabb segítségem lesz:-)

Hozzávalók:
5 dkg vaj
6 dkg barna cukor
12,5 dkg méz
1 citrom héja
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál szerecsendió
1 tojás
liszt

A vajat a mézzel egy kisebb lábasban összemelegítem, míg a cukor fel nem olvad. A lisztet összekeverem a fűszerekkel, mjd belereszelem a citrom héját. A kihűlt mézes masszához adom a tojást és elkeverem. Aztán a lisztes kevereékkel is összedolgozom. Jó ragacsos massza az eredmény. Lisztezett munkalapon cipót formálok belőle, majd folpackba csomagolva hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap (miután a gyermeket kellképpen felcsigáztam) kiveszem a hűtőből a tésztát, majd lisztezett munkalapon lisztezett sütőpapírt borítok rá és így nyújtom ki 2-3 mm-esre. Kiszúrom a formákat, amiket sütőpapírral bélelt sütőlapra teszek tisztes távolságra egymástól. 200 fokon 7-8 perc alatt világosbarnára sütöm. Miután kihűlt díszítem.

A díszítésről:
Őszíntén szólva én kipróbáltam a többel által alkalmazott cukormázas(zacskós) díszítést is, azonban az is kiderült, a jövőben biztosan nem veszélyeztetem a mézeskalácsos szakmát. Inkább fehér- és étcsokiba mártogattam őket, az kisebb macerával jár:-)

A recept eredetije Lajos Mari 66 Karácsonyi édesség c. könyvéből való.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007