Keresés a blogon

Mindennapi kenyerünket…

Oct 7th, 2007 by Ízbolygó | 0

Nem sütök minden héten kenyeret, ám mivel Anyukámék is nagyon szeretik a jófajta pékárut, gondoltam meglepem őket egy-két saját készítésű kenyérfélével. Első körben egy zöldfűszeres-burgonyással indítottam, majd pedig kipróbáltam a dagasztás nélküli kenyeret és csináltam egy challahot(izraeli kalács) is. Az első saját fejlesztés, a második “A főzés tudományá”-ról származik, a harmadik pedig az októberi fakanál magazinban jelent meg. A dagasztás nélküli kenyér (bár vakon betartottam az előírásokat) kissé rusztikus lett és valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az enyémben nem mosolyogtak hatalmas lyukak, hanem zömökebb, tömörebb lett. Az íze viszont nagyon jó! MIndegy, ezen még -szó szerint- gyúrnom kell…

Zöldfűszeres-burgonyás kenyér

Hozzávalók:
25 dkg maradék burgonyapüré
5 dkg élesztő
4 dl liszt
2 dl rétesliszt
1 tk só
3 tk provanszi fűszerkevereék
kb. 3 dl víz

A hozzávalókat a robotgép dagasztóbetétjével összedolgoztam és a kelesztőtálban kelesztettem, míg fel nem pattant a teteje. Akkor visszazártam és újból megvártam, míg felpattan a tető. Ekkor lisztezett munkalapon átdolgoztam a tésztát, majd két részre osztottam és 2 bucit gyártottam belőle. Sütőlapon is pihentettem egy fél órát őket, aztán 200 fokon megsütöttem őket.

Dagasztás nélküli kenyér

Recept: A főzés tudományán

Challah

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
2 tojás+1 sárgája
2 ek. olaj
2 dl víz
1 marék mák

Az élesztőt fél dl langyos cukros vízben felfuttatom, majd a liszttel, 2 tojással, az olajjal, a cukorral, egy csipet sóval, és 1,5 dl langyos vízzel összedolgozom, majd a kelesztőtálban kelesztem. Ha megkelt, 2 részre osztom a tésztát, azonos hosszúságó (kb. 40 cm) rudakat formálok belőlük, aztán ezeket, összefonom. Sütőlapon kelesztem még háromnegyed órát, aztán megkenem a tojás sárgájával és megszórom a mákkal és 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15 percig sütöm. Ha nagyon pirul, értelemszerűen alufóliával le kell takarni.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007