Keresés a blogon

Narancsos csokiflipp és eggnog (lélekmelegítők)

Dec 31st, 2007 by Ízbolygó | 0

Két lélekmelegítőről szólnék, melyek előállítása végtelenül egyszerű és jól beválhatnak Szilveszter éjszakáján is, mivel komoly hideg várható. (Igaz, nem válik hátrányukra, ha érhetnek pár napot.)

Narancsos csokiflipp

Hozzávalók:
40 dkg cukor
2 dl víz
1 vaníliarúd
10 dkg Amedei 66% toscano black csokoládé
1 narancs leve
4 dl jobbfajta vodka (mondjuk Finlandia)

A csokit felolvasztom és belekeverem a narancs levét. A cukorból és a vízból szirupot főzök. A szirupot az olvadt csokihoz adom, majd belekaparom a vaníliapépet és még 3-4 percig főzöm. A végén adom hozzá a vodkát. Csini üvegbe töltöm és jól lehűtöm. Napról-napra finomabb lesz, de min. 1 napot mindenképpen érdemes várni, hogy összeérjenek az ízek.

Eggnog

Hozzávalók:

Hozzávalók:
6 dl tej
1 vaníliarúd,
6 tojássárgája,
10 dkg cukor,
1.5 dl rum,
1.5 dl brandy.
2 dl hideg tejszín

A tejjel felforralom a szétvágott vaníliarudat, aztán 15 percre félreteszem. A vaníliás tejből kidobom a vanília rudat, majd a tejet ismét megmelegítem. Közben egy tálban habverővel összekeverem a tojássárgákat a cukorral. Merőkanalanként hozzáadjom a meleg tejet, és folyamatosan keverem, nehogy összeugorjon. A keveréket visszaöntöm a tejeslábosba, és kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítem. Belelocsoljuk a rumot meg a konyakot, aztán félreteszem, hogy kihűljön. Végül irány a hűtő, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Tálalás előtt újramelegítem és frissen vert tejszínhabot púpozok a tetejére.

Az eggnog eredetileg Stahl Judit receptje.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007