Keresés a blogon

Narancsos szilvaleves vörösborral

Aug 13th, 2008 by Ízbolygó | 0

A leves ötletét Gourmandula művésznő szilvalevese adta, amit a GasztroBloggerPiknikre hozott. Nekem is nagyon ízlett, de a magammal vitt aprónép úgy rácuppant, hogy alig bírtam lefeszegetni a pohárról. Így mindenképpen meg kellett valósítanom. Van benne alkohol bőven, de ez a főzés során kiforr és csak az értékes extraktok maradnak benne. (Az extrakt az elpárologtatás után a mustból vagy borból visszamaradó szárazanyag mennyisége.) Ízesítés szempontjából a narancsot mindenképpen érdemesnek találtam arra, hogy a szilvával házasítsam, meg így legalább került bele C vitamin is:-)))
Egyébként nagy gyümölcsleves és gyümölcssaláta ellenesként el kell, hogy mondjam, ez a levest tényleg állati jó. A tegnapi hőségben ebédre pl. csak ezt nyomtuk jéghidegen.

Hozzávalók:
1 kg szilva
5 dl víz
4 dl vörösbor
1 rúd fahéj
3 ek barna cukor
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj
fehérbors
csipet só
2 ek konyak
kevés fehérbors
1/2 citrom leve + héja
2 narancs leve
2 ek narancsbalzsam
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl

A szilvákat megmosom, kimagozom. 3 ek cukrot karamellizálok, majd nyakon öntöm fél dl vízzel. Beleöntöm a szilvákat és addig forgatom, keverem, míg a gyümölcsöket mindenhol bevonja a karamell, ill. elkezd nedvességet veszíteni. Felöntöm a maradék 4,5 dl vízzel és a 4 dl borral. Fűszerezek: Csipet só, fehérbors, egész fahéj, citromhéj ill. lé, szegfűszeg, konyak bele, majd felforralom és zubogtatom 3 percig. Visszaveszek takarékra és addig főzöm, míg a szilva meg nem puhul. Kiemelem az egész fahéjat és botmixerrel leturmixolom. Beleöntöm a tejszínt és még egyszer forráspontig melegítem, ekkor már sűrűsödik a leves és éppen ez a cél! A tejfölt kikeverem egy tálkában, majd merőkanalanként higítom a forró levessel. A végén egyneműsítem az egészet. Kóstololás, ha kell még fahéj hozzáadása és a narancslé, narancsos balzsamecet belekeverése. A leves elkészült. Hideg vizes fürdőben kihűtöm, majd irány a hűtőszekrény. Tálalni hidegen kell, akkor érvényesülnek leginkább az aromák. Ha áll egy napig, az csak használ! Feltéve, ha kibírjuk, hogy gyermekünk folyton a hűtő ajtaját veri, hogy “kéjek leveszt”!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007