Keresés a blogon

Olasz nyúlragu ricottás polentával

Mar 25th, 2009 by Ízbolygó | 0

A nyúl raguként remek. A provence-i nyúl fehérborral a család nagy kedvencévé vált, most csak éppen tekertem-csavartam rajta egyet, részben a konyhai készleteknek, részben a főzési nemhajlandóságomnak köszönhetően. Mert mostanában az is van. Nemhajlandóság. Akkora negatív energiahullám van, hogy nem megy semmi. De most nem erről szeretnék írni, meg nem is a nyúlról, hanem a ricottás polentáról. Mert a polenta cudarul hanyagolt kaja, pedig milyen isteni finom! Váááá. Nagyon beettem belőle:-) A fűszervaj meg még dobott is rajta erősen. Szóval finom ebédünk volt. Polentástól, nyulastól, nemhajlandóságostól egyetemben…

Hozzávalók:
4 nyúlcomb
2 póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek zöld olívabogyó
4-5 ek aszalt paradicsom
6 db koktélparadicsom
3 dl fehérbor
kis csomó kakukkfű
2 ág rozmaring
10 levél zsálya
1 citrom reszelt héja

Ricottás polenta
15 dkg polenta (azért írom polenta, mert ami itthon kapható “kukoricadara” azt még véletlenül se használjuk ilyesmire!)
1 fej fokhagyma
25 dkg ricotta

frissen őrölt bors
parmezán
házi fűszervaj (vaj felolvaszt, 1-2 gerezd fokhagyma belereszel ill. apróra vágott zöldfűszer hozzáad)

Hogy minél előbb letudjam, ez vezérelt. Ezért aztán levettem a vaslábast, mert abban olyan meleg van, mint a pokolban és minden sitysutty elkészül benne. A nyulat Pöttyöm apja addigra apró kockákra vágta. A pórét felkarikáztam. A nyúlkockákat kevés olívaolajon a vaslábasban sóztam, borsoztam és átpirítottam, majd kiszedtem egy tányérra. A pórét a visszamaradt olajon megpároltam, majd a fokhagymát is belereszeltem és megillatosítottam. Visszapakoltam a húst, nyakon borítottam a borral, hozzáadtam a félbe vágott olívabogyókat, a felcsíkozott aszalt paradicsomokat, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a zsályát és a citrom reszelt héját. Lefedtem és hagytam, hogy a pokol tüzében emésztődjenek. Nagyjából 20 perc múlva leemeltem a tetőt és örömmel konstatáltam, hogy mindjárt kész. Kicsit fedő nélkül még sűrítettem a szaftot. A 20 perc alatt fél l. vizet egy tk sóval felforraltam, majd beleöntöttem a polentát és a tűzről levéve, folyamatos keverés közben besűrítettem. Amikor készen lett, ízesítettem sóval és frissen őrölt borssal ill. belekevertem a ricottát. Olajjal megkentem egy sütőlapot, majd vizes kézzel ezen elegyengettem a polentát. Kicsit hűtöttem, majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Egy tűzálló tálat kikentem vajjal és a polentapogácsákat félig egymásra fektettem benne, mint a háztetőkön a cserepeket szokás. A házi fűszervajjal meglocsoltam, reszeltem rá parmezánt és 150 fokon kicsit átmelegítettem. A raguval tálaltam.

A kiindulópont az essen&trinken márciusi számában található nyúlragu volt.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007