Party falatok
Kicsit kicsapongok a karácsonyi kaják közül a szilveszteri és egyéb partyk fele. Nem mintha jelenleg party-time lenne az életem… De még biztosan lesz az is. De itt van pár bulikaja. Gyorsan, olcsón.
Kencék
Bulikban jó szolgálatot tesznek a kencék (persze ha csak nem kifejezetten ivós buli), amikhez kenyeret kell csak felszeletelni, kockázni vagy szaggatóval kiszúrni és azt mindenki magának megkeni a kencével. A kence lehet húsos vagy zöldséges. Lágy sajtokból is mennyei kencéket készíthetünk, csonthéjasokkal ízesítve.
Íme:
Pisztáciás kecskesajtos ricottagolyók:
5 dkg lágy kecskesajt
2 dkg Philadelphia sajtkrém
3 dkg ricotta
só
frissen őrölt bors
vágott natúr pisztácia
A hozzávalókat összekeverem (a pisztáciából maradjon a díszítéshez!), hűtőbe teszem, majd nedves kézzel gombócokat gyúrok belőle és a maradék pisztáciába hempergetem.
Diós kéksajt golyók:
5 dkg kéksajt
5 dkg Philadelphia sajtkrém
1 marék dió durvára vágva
só
frissen őrölt bors
alma/körte
A hozzávalókat összekeverem, majd almát/körtét felszeletelek és ezeken a „kanapékon” tálalom a krémet. Barna kenyér illik még hozzá.
A partyt adó háziasszonyok igaz barátja a leveles tészta is, amit akár édes, akár sós töltelékkel is el lehet látni. A sajtos masni és a fetás-sonkás csiga kifejezetten hálás darab! És nagyságrendileg negyed óra előkészítés után sütőbe kerül.
Fetás-sonkás csiga
1 rúd leveles tészta
8 dkg sonka
10 dkg feta
1 tojás
A kihajtott leveles tésztát a felvert tojással megkenem. Rászórom a felkockázott sonkát és a fetát, megborsozom és a hosszabbik oldalánál fogva, mint a rétest feltekerem. 1 cm széles szeletekre vágom, sütőpapírra ültetem a csigákat és a felvert tojással megkenem, majd 180 fokon pirosra sütöm.
Sajtos masni
2 rúd leveles tészta
1 tojás
sajt (aromásabb (parmezán), de lehet trappista is, csak akkor bátrabban fűszerezzük!)
A kiterített leveles tésztát megkenem a felvert tojással, majd megszórom sajttal. Ha a sajt kevésbé aromás, akkor bátran borsozzuk és kissé sózzuk. A másik leveles tésztát ráfektetem és a két tésztát jól összenyomkodom. Hosszú csíkokra vágom, majd a csíkokat 1 cm darabokra szelem. A tésztadarabok szélét megfogom és megtekerem, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Lekenem a maradék felvert tojással és 180 fokon 15 perc alatt pirosra sütöm.
A kencék és a leveles tészta mellett a tortilla lapok is jó szolgálatot tehetnek. Úgy dolgozunk vele, mint a palacsintával. Töltjük, szeleteljük. Kerülhet bele krémsajt, lazac, sonka stb.
A saláták is gyorsan fogynak, ezekhez pedig tényleg nem kell séfigazolvánnyal rendelkezni. Zöldsaláta, jó minőségű olívaolaj és balzsamecet és már készen is van a ropogós saláta. Aztán persze akinek sok ideje van, aktív húsevő és bátor, süthet malacot is egészben.