Keresés a blogon

Pita, gyros házilag és a Blogkóstoló

Sep 14th, 2010 by Ízbolygó | 0

A gasztronómia iránt kicsit is fogékonyaknak már biztosan a könyökén jön ki a hétvégi rendezvény, de hát bírjátok ki, még egyszer előveszem a témát. A DiningGuide szervezésében zajlott a Blogkóstoló nevű rendezvény, ahol kis hazánk 7 bloggere (Limara, Lila Füge, Fűszer és Lélek, Horasz, Lorien, Chili és Vanília, valamint Malackaraj) főzött és a népek megkóstolhatták a finomságokat. A Kuktanodát is megkereste a szervező, hogy a szülőkkel a kóstolóra érkező gyermekeknek is legyen része gasztroprogramban. Maga a rendezvény a többiek leírása alapján jól sikerült, én sajnos mindebből szinte semmit nem láttam, mivel egy belső teremben töltöttem a délutánt-estét, de a beszámolókat olvasva klassz lehetett! A helyszín maga (Tabáni Terasz) még akár hangulatos is lehetne, építészetileg a belső terek elosztása finoman szólva, kesze-kusza. Egy nagy belső udvarban főztek a bloggerek, ahová az utcaszintről egy hosszú lépcsősor vezetett le. Az utcaszinten a regisztrációs-kiállító tér mellett pedig mindenféle termek nyílnak erre-arra, az egyik ilyen belső teremben kapott helyett a gyerekprogram. Ez nem a legszerencsésebb volt abból a szempontból, hogy a kisebbek nem akartak elszakadni az anyutól/aputól, ők viszont mentek volna lefelé kóstolni, ill. ahhoz a terem túl kicsi volt, hogy a szülők tudjanak ott enni, míg a csemete a saját kajáját dobja össze. A gyerekprogramon egyébként az egészen kicsiktől a nagy iskolásokig mindenféle korosztály képviseltette magát. Az eszközparkot tekintve az asztalokon kívül 2 konnektor állt rendelkezésre. Ez komoly fejtörést okozott, a program összeállításánál. Mi az az étel, aminek elkészítése gasztrokaland a gyereknek, de ne kelljen sütni-főzni, mivel nincs hozzá ekvipment, illetve ne járjon panccsal, mert nincs kézmosó/mosogatási lehetőség, továbbá ne legyen benne olyan dolog, ami nyers(hús, tojás) hiszen a kézmosási lehetőség, ahogy írtam, nem volt biztosított. De a gyerek aktívan részt tudjon benne venni…. Kihívás volt, mint ne mondjak. Egyébként sem szeretem, amikor gyerek főzőprogramon csak édesség készül, mert a “gyerek csak azt szereti”, így mindenképpen valami gyerekek számára vonzó, de normális kajákban gondolkoztam. Ami 220 segítségével el is készíthető….

Végül összeállít a gyerekmenü:
– smoothie (tejes vagy tejmentes)
– gyros vagy wrap
– gofri sütés

A főételeknél az alapanyagok feldolgozásra kerültek (értsd: lesütött csirke, zöldség, bekevert saláta, tzatziki stb), de a kicsik összeállíthatták maguknak a választott ételeket. A hozzám betévedt gyerkők egyébként nagyon helyesek voltak, jó arc szülőkkel, szóval teljesen jó volt a hangulat! Sok szülő csodálkozott el, hogy “Jé! Van gyerekprogram is??? Elhozhattam volna a sajátomat! Hogy élvezné!”. Huhh, hát erre mit tudok mondani? Sajnáltam a “kimaradtakat”…
A legnagyobb sikere a gyrosnak és a gofrinak volt. Csenge mamájának ajánlom most a pita/gyros receptjét:-)

Hozzávalók:
Pita
40 dkg liszt
2 tk só
1 ek étolaj
2 dkg élesztő
2 dl langyos víz
2 tk cukor

Csak semmi faxni: lisztet-só egy tálba öntjük, hozzáadom az olajat. Innentől 2 lehetőségünk van: vagy a liszt közepébe mélyedést készítek, beleszórom a cukrot, rámorzsolom az élesztőt és ráöntök 1 dl langyos vizet, kicsit megfuttatom, majd összegyúrom, közben a maradék vizet is hozzáadom, jól kidagasztom, majd megkelesztem. VAGY a cukros vízben külön felfuttatom az élesztőt és ezzel dolgozom össze a lisztes-olajos keveréket.
Mindkét esetben jól kell dagasztani, majd keleszteni. Amikor duplájára nőtt, 16 darabra osztom. Ha kis, gyerekkezekbe való pitákat szeretnénk, akkor 16, ha felnőtt kézbe, akkor csak 10 db legyen. Kevés liszttel kör alakúra nyújtom. 220 fokra előmelegített sütőbe teszem és 10-12 perc alatt megsütöm. Ne barnuljon meg, ha felpúposodott és kis színe lett, már jó!

A pitákba saláta-paradicsom-paprika keveréket és hagymás-fokhagymás csirkedarabokat töltöttünk. Készült hozzá tzatziki is.

Mindenesetre örülök, hogy végre személyesen is találkozhattam olyan bloggerekkel, akiket eddig csak virtuálisan ismertem! Azoknak is nagyon örültem, akik megkerestek és beköszöntek nekem, váltottunk pár kedves mondatot. Jól esett. Köszönöm!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007