Pórékrémleves márványsajtos habgaluskával
Apuci hozott egy rakat pórét a szőlőjéből. Mivel első este (a fiúk: Apu és Pötty apja) benyomták a nagy részét szalámival, kolbásszal, jó sok vörösborral, úgy éreztem a következő (horkolás miatti) álmatlan éjszakát megelőzendő, inkább máshogyan hasznosítom.:-)
Hozzávalók:
6 nagy póréhagyma
2 fej hagyma
2 burgonya
2 dl tejszín
2,5 dl habtejszín
kakukkfű
40 dkg márványsajt
snidling
só
frissen őrölt bors
2 dl fehérbor
A hagymákat felaprítom, a pórét vékony karikákra szelem. A hagymát 2 ek olivaolajon elkezdem párolni, majd amikor már majdnem üveges, hozzáadom a pórékarikákat. A burgonyát megpucolom, felkockázom és a hagymához adom. Lefedve, gyakran megkeverve párolom 5 percig. Majd felöntöm nagyjából 1,5-2 l vízzel. Megsózom, borsozom és takarék lángon lassan puhára főzöm. Amikor már a burgonya megpuhult, hozzáadom a kakukkfüvet, a bort és a tejszínt, felforralom, hogy az alkohol elillanjon, majd botmixerrel leturmixolom. A márványsajtot is a botmixerrel összeturmixolom, majd a habtejszínt kemény habbá verem és a kettőt óvatosan összekeverem. A levesre szaggatom a galuskát és mgszórom felaprított snidlinggel.