Keresés a blogon

Répatorta és mizújs

Feb 10th, 2009 by Ízbolygó | 0

Nos, lassan és biztosan Pöttyöm kikever a betegségből, ami mint kiderült egy induló “dügyőgyulladás” volt. Szaftos részletekkel nem zaklatnék senkit, de döbbenet, hogy az amúgy picike fejéből mennyi cucc bír távozni. Na, mindegy, most már tényleg jobban van és hamarosan (nagyjából szerdán) ismét erősíti az ovis csapatot. Voltak napok, amikor igencsak aggódtunk érte, mert rémrondán ugatott, jött a cucc nonstop és alig evett. Azért vannak pozitív hozadékai is a dolognak (már a nemevésnek), mostanra leadott egy kicsit a “maciputtonyból”, így igazi gazellaalkat lett. Neemááám! Éppen arról értekeztünk este az Apjával, hogy lehet, nem is fogyott, hanem nyúlott, de nem engedi magát lecentizni, úgyhogy csak a nadrágok hosszán ill. rövidségén mérhető a növekedés. Ismét pörög, csipog, nevetgél és szórja a be-/elszólásait.

Én meg ha már így belejöttem a zöldséges sütik sütésébe, jöjjön most egy klasszikus, ami nálunk egyáltalában nem az, ugyanis én eddig nem készítettem. Pedig ez is finom! Nem is kicsit!

Hozzzávalók:
10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, kis kockákra vágva
2 narancs leve és reszelt héja
3 tojás
1,75 dl napraforgó olaj
8 dkg barna cukor
10 dkg kókuszreszelék
22,5 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
fél tk sütőpor
1 citrom és egy narancs reszelt héja
2 ek fahéj
20 dkg sárgarépa finomra reszelve
10 dkg dió durvára vágva

A gyökérsütihez hasonlóan készül.
Az aszalt gyümölcsöket a egy narancs reszelt héjával és két naracs levével összeforralom, majd 2 percig rotyogtatom. Félrehúzom, hogy hűljön és a gyümölcs magába szívja a folyadékot. A tojásokat az olajjal és a cukorral min. 3 percig keverem, hogy klassz habos legyen.

A lisztet vegyítem a sütőporral és a szódabikarbónával, a fahéjjal, a citrom és a narancs héjával, a kókusszal és a dióval. Beledolgozom a reszelt répát is. Végül a tojásos masszát a liszteshez adom és beleszórom a ragacsos, szirupos aszalt gyümölcsöket. Kapcsos tortaformát kivajazok, kilisztezek és beleöntöm a masszát. Alulról a formát alufóliába burkolom és így sütöm 180 fokon 45-50 percig. Itt is a tűpróba dönt, hogy elkészült-e. Ha száraz a tű, kivehetjük.

Narancsos mascarponekrém

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
25 dkg Philadelphia sajtkrém
2 narancs héja és leve
kevés méz

A hozzávalókat habosra keverem és a kétharmad részét a répatortára kenem. A tortára étcsokiforgácsot farigcsálok zöldséghámozóval.

delicious 2009/01

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007