Rizspuding rozés eperöntettel
Áprilisban jártam Gabriele Ferron által tartott főzőkurzuson, ahol megtanultam, hogyan is lehet máshogyan készíteni a rizottót ill. végigettem egy olyan ötfogásos menüt, aminek az összes fogásában szerepelt a rizs, mint alkotóelem. Zárásként ő tálalta ezt a rizspudingot, ill. egy hasonlót, ami nekem nagyon ízlett és azóta tervezem, hogy itthon is elkészítem. Most végre megvalósult.:-)
Hozzávalók:
2×0,5 l tej
12,5 dkg rizs, nálam Ferron Vialone Nano
2,5 dl tejszín
4 tojás sárgája
4 ek nádcukor
3 csapott ek rizsliszt
7 zselatinlap
1 vaníliarúd
Öntet
fél kg eper
1 tk porcukor
1 dl rozé
3-4 mentalevél
A rizst fél l tej és 2,5 dl tejszín keverékében megfőzöm. A tojások sárgáját a cukorral felhabosítom, hogy kifehéredjen, majd hozzáadom a rizslisztet és apránnként beleöntöm a maradék fél l tejet. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. Ezt a keveréket közepes láng fölött besűrítem, de vigyázni, kell, hogy ne forrjon, mert akkor a tojás kicsapódik és kezdhetjük előről az egészet. A keverék olyan sűrű legyen, hogy a fakanál hátát ha bevonjuk vele és ujjunkkal csíkot húzunk rá, akkor a csík látható maradjon. Ha ez létrejött, akkor hozzáadom a rizst és a kinyomkodott zselatinlapokat. Jégfürdőbe állítva kihűtöm, majd hideg vízzel kiöblített tálkákba adagolom és hűtőbe teszem még pár órára. Az epreket leturmixolom a porcukorral és a mentával, majd hozzáadom a rozét és már kész is.