Keresés a blogon

Saláta márványsajttal, karamellizált dióval és szőlővel (vagy körtével)

Oct 21st, 2010 by Ízbolygó | 0

A hírlevelesek már megkapták ezt a receptet, azonban mivel már annyiszor készítettem az elmúlt időszakban, abszolút slágernek minősítem és felteszem ide is. Beépült a Szőlő-bor órámba, bevetettem még két vacsoránál, közben pedig az alapanyagokkal variáltam kicsit a beszerezhetőség függvényében.
Készült luxus verzió: magnélküli szőlővel, pekándióval ill. erős 5ös, sima dióval, de már bevetettem körtét is, azzal is különleges volt! Szóval szeretjük. Íme:

Hozzávalók:
20 dkg rukkola
2 fej cikória
nagy fürt mag nélküli szőlő (vagy körte vékony csíkokra vágva)
15 dkg kéksajt
10 dkg (pekán)dió
10 ek cukor
1 dl narancslé
komolyabb balzsamecet
olivaolaj

A rukkolát megmosom, salátacentrifugával leszárítom. A cikória külső levelét leszedem, hosszában félbe, majd keresztben vékony csíkokra vágom. A rukkolával összekeverem. A szőlőt leszemezem, a szemeket hosszában félbevágom és a salátához keverem. (ha körte, akkor hosszában elfelezem) karalábé vájóval a magházát kiszedem, majd vékony csíkokra vágom) A kéksajtot a salátára morzsolom. A cukrot világos falú serpenyőben öntöm, lehetőleg vékony pár mm-es rétegben terüljön el a serpenyőben, hiszen így fog tökéletesen végbemenni a karamellizálás folyamata. Közepes lángon megkaramellizálom a cukrot, ehhez semmit nem kell tenni. Nem kavargatjuk, piszkáljuk! Ha halvány borostyán színt vesz fel, akkor félrehúzzuk, átkeverjük, majd beleöntjük a narancslét. A karamell megkeményedik, de aztán a lángra visszatéve, a narancslé ahogy melegszik, úgy oldódik fel benne a karamell. A szirupot besűrítjük, majd a diót beleszórjuk, átforgatjuk. A salátát meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, pár ek balzsamecettel és rászórjuk a karamellizált (pekán)diót.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007