Keresés a blogon

Sertésszűz ricottás-sonkás köpenyben cukkini gratennel

Nov 12th, 2008 by Ízbolygó | 0

A kéksajtos kekszeknél már megénekelt provence-i főzőesten Christine Chapot készítette ezt az egyszerű és nagyszerű ételt. Még csak kevésszer használtam sütőzacskót, de a sertésszűznek így felkabátolva kifejezettem jót tett ez az elkészítési mód. A cukkini-graten pedig már csak azért is isteni, mert fullon van cukkinivel, amit ugye imádunk!

Hozzávalók:
1 sertésszűz
6 szelet prosciutto crudo és 6 szelet pancetta
25 dkg ricotta
jó sok zsálya
provence-i fűszerkeverék

frissen őrölt bors

A sütőzacskó oldalát szétvágom és kinyitom. Szemrevételezem a húst. A sütőzacskóra ráfektetem a szalonna és sonka szeleteket, mégpedig úgy hogy egymásra feküdjenek és akkora felületet lefogjanak, mint a hús. A zsályát megmosom, finomra vágom, majd összekeverem a ricottával. Finoman sózom, borsozom is a ricotta krémet és a húst is. A sonka-szalonnára rákenem a ricotta krémet, majd ráfektetem a húst, szorosan feltekerem és a sütőzacskó végeit lezárom. A sütőt 200 fokra melegítem, a hús-csomagot tepsibe teszem és 50 percig sütöm. Azután sütőzacskót szétnyitom és még 5 percig pirítom grill fokozaton.

Cukkini graten

Hozzávalók:
6-8 salátacukkini
2,5 dl tejszín
4 gerezd fokhagyma
2 tojásfehérje
20 dkg emmentáli sajt

frissen őrölt bors
2 ek provence-i fűszerkeverék
fehérbor

A cukkiniket megmosom, leszárazom és 4-et 1/2cmes karikákra vágok. A maradék cukkinit felkockázom. Egy tűzálló tálat kivajazok, megszórom reszelt sajttal és belefektetem a cukkinikarikák felét. 4 gerezd fokhagymát megpucolok és kettőt lereszelek, másik kettőt átnyomom a zúzón. Forró serpenyőben pirítgatom őket, míg nedvességtartalmuk el nem párolog. Ekkor hozzáadom a felkockázott cukkinit, ráöntöm a tejszínt és hagyom sűrűsödni.. Sóval, borssal, provence-i fűszerrel ízesítem. A tojások fehérjét felverem, majd ha elkészült a cukkinis keverék és kicsit hűlt is, beleforgatom. A cukkins-habos masszát a tűzálló tálban lévőre merem, megszórom sajttal és befedem a maradék cukkinikarikákkal. A tetejére sajtot szórok és meglocsolom pár eknyi borral. 180 fokon 20 percig sütöm.

Gabojsza, akivel együtt voltam ott, már korábban megírta mindezt.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007