Keresés a blogon

Spárga és eper, most salátaként

May 21st, 2010 by Ízbolygó | 0

Ahogy az eper és a rebarbara jól kiegészíti egymást, hasonlóképpen jól működő páros az eperé és a spárgáé. A zöld spárga isteni ress sütve, de ahogy a hétvégén kiderült a fehér spárga íze sem utolsó kicsit megpirítva. Egy kis eper, rukkola vagy jégsaláta és máris kész a szinte nullkalóriás ebédünk!

Az ablakon kitekintve komoly képzelőerővel kell rendelkeznie annak, aki a közelgő nyarat vizionálja… Az időjárásunk igen zord, a bikiniszezont még nem vesszük komolyan, de tuti, hogy egyik napról a másikra itt a hőség, le kell dobni a göncöket, úgyhogy jobban tesszük, ha a könnyedebb ételek felé vesszük az irányt.

A földi eper (helyesebben termesztett szamóca) egyike a legrégebbi gyümölcsfajtánknak, amit az ember (nem botanikus) lánya bogyós gyümölcsnek gondolna. Ez igazából pedig nem is bogyós, sőt! Nem is gyümölcs. A szamóca rendszertanilag a szamócák (Fragaria) nemzetségébe tartozik, a növény termésében számos aszmag (egymagvú zárt termés) a húsos vacok felületén egyenletesen oszlik el. Ebből az tűnik ki, hogy az eper nem gyümölcs, de gyorsan hozzátesszük, nem is zöldség. Gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják. Ez alapján az eper külső felszínén elhelyezkedő magok lennének a gyümölcsök… Családtanilag pedig a rózsafélékhez tartozik, hogy teljes legyen a botanikai káosz. Egyébként vitaminokban igen gazdag és ásványi adagokban is bővelkedik.

A konyhában pedig ne csak sütikben használjuk fel! Remek eper-alma-chutney készülhet belőle, a kacsahús igen nagy barátja ill. remekül feldobja a salátánkat is!

Hozzávalók:
fél kg fehér spárga
15 dkg rukkola vagy egy kisebb fej jégsaláta (lehet vegyesen is)
20 dkg eper
5-6 ek olívaolaj
2 ek porcukor
fél dl balzsamecet

frissen őrölt bors

A spárga szárvégét levágom (az alsó harmada mehet, ha van még spárga készülhet belőle leves!) és a maradék két harmadot 3-4 cmes darabokra vágom. 1 ek olívaolajat hevítek és rádobom a spárgát. 2 percig pirítom, majd megszórom porcukorral és rázogatva a serpenyőt rákaramellizálom a cukrot. Nyakon öntöm a balzsamecettel, hagyom hogy elfortyogja a szúrós ecetszagát, majd félrehúzom a lángról és sózom, borsozom, kihűtöm. Az epreket megmosom, negyedelem, a salátát/rukkolát szintén megmosom, leszárítom, majd összeforgatom az alkotóelemeket és még meglocsolom 4-5 ek olívaolajjal.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007