Keresés a blogon

Spenótos-márványsajtos tortácska

Mar 19th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ismét a leveles tészta istene előtt áldozunk, hiszen nincs is annál jobb dolog, mint előkapni a hűtőből és ráhalmozni ezt-azt, negyed óra alatt kész a gyors vacsi vagy ebéd.

Most spenótos-sajtos torták készültek. A spenót mind ricottával, mind a markánsabb sajtokkal jó barátságot ápol, így azokkal könnyen társíthatjuk. A spenót egyike lesz az első friss zöldségeknek. Érdemes megkóstolni féltestvérét, a mángoldot is. Ennek erősebb levélnyele és húsosabb levelei vannak, ízre azonban hasonló, mint a spenót. Érdekes, hogy rendszertanilag a mángold a cékla testvérének számít. Bébispenótot is mind több helyen lehet kapni, ez pedig salátának remek. Párolni is lehet, kis fokhagymával, tejszínnel isteni köret válhat belőle. Egyébként a spenót jól bírja a fagyasztást, érdemes belőle a fagyasztóban tartani egy keveset. Sosem lehet tudni, mikor is jön jól. Készülhet belőle spenótos-ricottás lasagne, sós torta vagy akár egy kevés főzelék. Főzelék készítésénél érdemes az 1/3-át leturmixolni, ezzel sűrítve a főzelékünket. A leveles tészta szintén fagyasztóbarát.

Hozzávalók:
1 rúd leveles tészta
20 dkg fagyasztott leveles spenót
1 gerezd fokhagyma
5 dkg márványsajt
2 tojás
1 dl tejszín

frissen őrölt bors
4 koktélparadicsom
fenyőmag

A leveles tésztát, ha nem gyárilag nyújtott, fél cm vastagra nyújtom. Ha szerencsém van és nyújtott, akkor csak kitekerem. Kis tortaformákat vékonyan kivajazok, majd a tésztából a formákkal köröket szaggatok, amiket a formákba egyengetek.

A fagyasztott spenótot kevés vízzel serpenyőben felengedem és megfőzöm. Belenyomok két gerezd fokhagymát is és hagyom, hogy a nedvesség elpárologjon a spenótból. A tortaformákban elosztom.

A tojásokat a tejszínnel elkeverem, sózom, borsozom. A koktélparadicsomokat elfelezem és a spenótra ültetem. A márványsajtból szeleteket vágok és a spenót és a koktélparadicsomok mellé szuszakolom. A tojásos masszával nyakon öntöm. 200 fokos sütőben 30 percig sütöm. A vége előtt 10 perccel rászórom a fenyőmagot is.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007