Keresés a blogon

Sült kelbimbó és karfiol szecsuáni borsos narancssziuppal

Nov 4th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez még a hétfői 1,5 órás konyhai ügyködés eredménye. Irgalmatlan jó lett! A kelbimbó kapcsiból nemszeretem zöldség, szorosan követi a karfiol is. Már az átlagnál. A zöldséges sütve persze egészen más arcukat mutatják nekünk, mint főzve. Az egészen más arc, pedig sokkal szerethetőbb, kedvesebb. Mert mit is tud a sütő (vagy a serpenyő, esetleg a wok)? A zöldségfélék cukortartalma karamellizálódik a hőkezelés alatt, így kellemes, sokszor a főtt ízhez képest egészen más, édeskés ízűvé válik. Az édes ízért pedig mindenki odavan. Még a zöldségpfújolók is. Miket lehet sütni? Szinte bármit: burgonya, sárgarépa, zeller, pasztinák, cékla, sütőtök, csicsóka, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, karfiol. Spenótot, sóskát magas nedvességtartalmuk miatt nem… A kelbimbónak és a karfiolnak sütést követően hasonló édeskés, kicsit diós íze van, így összeeresztettem őket. Az étel karakterét a végén rálocsolt szirup adta meg. Húúú, szerintem isteni lett, persze Mr.ÍB nem bírt felülemelkedni az érzésen: hogy utálja a kelbimbót, ráadásul a karfiolt is. Na bumm, több maradt nekem:-)

Hozzávalók:
3 rózsa karfiol
40 dkg kelbimbó
olívaolaj
kevés só
3 ek sárgamuskotály (esetemben Béres Sárgamuskotály 2009)

Sziruphoz:
2 narancs leve és héja
1 lime leve
3 ek balzsamecet
2 tk muscovado cukor
1 egész fahéj
szerecsendió
1/2 ek szecsuáni bors*

A kelbimbó külső borítóleveleit leszedem, megtisztítom, ha kell. A karfiolrózsákat szép hosszanti szeletekre vágom. Olívaolajjal meglocsolom és átforgatom óvatosan, hogy a karfiol ne sérüljön és az olaj körbe-körbe mindenhol bevonja a kelbimbót és a karfiolszeleteket is.
Egy sütőtálba öntöm és 200 fokon sütögetem, míg a teteje meg nem karamellizálódik. Sütés közben néha átforgatom és meglocsolom a borral.

Míg a sütőben sülnek a zöldségek, elkészítem a szirupot:
a narancsokat, lime-ot megmosom, a narancsok héját lereszelem és a citrusok levét felfogom. A cukorral és a balzsamecettel felteszem főni. Beledobom az egész fahéjat, reszelek bele szerecsendiót (bátran!). Addig rotyogtatom, míg közepesen be nem sűrűsödik, tehát még kissé folyós, nem túl ragacsos. A szecsuáni borsot száraz serpenyőben megillatosítom, majd mozsárban megtöröm és csak a végén adom a sziruphoz. Hihetetlen aromákkal gazdagítja azt!!!

Ha megsültek a zöldségek, összeforgatom a sziruppal, majd a narancsok reszelt héjával megszórom tálalás előtt.

* SZECSUÁNI BORS: ami NEM is bors, hanem a kínai tüskés kőrisfa bordó termése. Ezt szárítják és mivel kicsit borsra hajaz az íze, ezért nevezik borsnak. Nagyon illatos, nagyon finom fűszer, a kínai konyha használja nagy előszeretettel.
Érdemes egészben venni, majd használat előtt száraz sernyőben kicsit megillatosítani, hogy felszabaduljanak az aromák, majd mozsárban összetörni és így az ételhez adni!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007