Keresés a blogon

Szása, Mása és a PIROSKI

Feb 10th, 2011 by Ízbolygó | 0

Az elmúlt pár hétben kissé nagyon-nagyon felpörögtek az események. Olyannyira, hogy jó néhány dologra nem is marad-maradt idő.:-( Pár hete a Csillagánizsban az OROSZ órán volt ez a desszert. PIROSKI! Ami nem pirog. Ill. pirog, csak ez édes. És jelen esetben nem is kelesztett, hanem sütőporos. Cserében: ISTENI! Ezek kis helyes töltött tallérok, birs-mandulás-áfonyás töltelékkel. Falatnyi korongokat érdemes gyártani, aminek az elkészítése bonyibb, viszont csak bekapod, egy falat csupán.. Nem morzsál, nem kell tartogatni, míg rágsz. Imádom a falatnyi kajákat!

Hozzávalók:
20 dkg birsalma
fél citrom leve
25+100 g vaj
210 g cukor
200 g liszt
1/2 tk sütőpor
3 tojás+ 1 sárgája
1 ek áfonya
50 g mandulaliszt vagy darált blansírozott mandula
mogyorókrokant vagy jégcukor
1 dl pezsgő

A birseket meghámozom, magházukat kivájom, felkockázom kis kockákra, majd citromlével elkeverem. 25 g vajat 50 g cukorral összemelegítek, hozzáadom a birseket, majd puhulásig rotyogtatom.

20 dkg lisztet, a sütőport, 60 g cukrot, 1 tojást és 10 dkg vajat összegyúrok, fóliába tekerem a tésztagombócot, majd 30 percre hűtőbe teszem Ezt követően kinyújtom (nagyjából 3-5mm), 4 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle. A birshez keverem a mandulát és az áfonyát. A körök felét megkenem tojással, egy kevés birses krémet halmozok rá, majd letakarom egy másik tésztakörrel, összenyomkodom a szélét. Sütőpapírral bélet tepsire teszem, tetejét bekenem a maradék tojással, mogyorókrokanttal (vagy jégcukorral) megszórom. 200 fokon 15 perc alatt megsütöm.

Tálalás előtt: 1 tojást, 1 sárgáját, 10 dkg cukrot gőz fölött habosra keverek. Mikor sűrűsödni kezd, mehet bele a pezsgő. A kisült sütikkel tálaljuk. Legjobb azon melegében!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007